Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Projekt
Vattenhjul
Generator
Bilder och filmFilm
Bromsad effekt
Mixters francisturbin
Vindkraftverk
Del 1 - Ståldetaljer
Del 2 - Fena & bom
Del 3 - Turbinen
Del 4 - Generatorn
Vindhjul av aluminium
Hembyggd bil & traktor
Poncelet vattenorgel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

Poncelet vattenhjul för orgeldrift


Poncelet waterwheel

En besökare här på 24 volt har hållit mig informerad om ett sällsynt projekt han jobbat med under en tid.

Vattenhjulet är av Poncelet´s design från år 1823 och mycket välgjort. Skovlarnas krökning och vinklar är beräknade och infrästa i hjulets sidor, som har en diameter på två meter och en bredd på 30 cm. Skolvlarna är 36 stycken till antalet.

Poncelet waterwheel

Från vattenhjulets axel går ett rör med diametern 25 mm över till det hus som inrymmer den orgel vattenhjulet driver. Precis som vattenhjulet och huset, är orgeln och alla dess delar också hembyggda, som orgelpipor, bälgar, bakventiler och utjämningsventil. Till och med de sex kugghjulen, som är gjorda i marinplywood, och naturligtvis även det stora hjulet med upphöjningar som utgör själva "speldosan", är hemtillverkade. Piporna står i en låda med ventiler som öppnar och stänger med hjälp av linor som styrs av de armar som ligger mot hjulet med upphöjningar.

Poncelet waterwheel


Det verk detta mästerverket spelar är Gammal fäbodspsalm av Oskar Lindberg. Se, hör och njut av de toner som strömmar ut ur denna fantastiska maskin.