Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Projekt
Vattenhjul
Generator
Bilder och filmFilm
Bromsad effekt
Mixters francisturbin
Vindkraftverk
Del 1 - Ståldetaljer
Del 2 - Fena & bom
Del 3 - Turbinen
Del 4 - Generatorn
Vindhjul av aluminium
Hembyggd bil & traktor
Poncelet vattenorgel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

Vattenhjul

Fundament Vattenhjulets fundament tillverkade jag av trä och till den rundade formen i rännan använde jag plåt (0,7 mm).

Rännan gjorde jag 1,5 centimeter bredare än skovlarna, så att spelet mellan skovlarna och rännans väggar skulle bli 7-8 mm.
Skovlar Fundamentets främre, alltså själva fördämningen, lutades framåt för att följa hjulets runda form. Vinkeln på lutningen är ca:70° med hjulet placerat i forsen.

Vattenhjul Vattenhjulet hade jag fått av en granne som haft det placerat på en flotte i en större å. Detta lyckades inte alls, beroende på att man kopplade en bilgenerator till hjulet. Bilgeneratorer är högvarviga och dessutom överdimensionerade för vattenhjul i den här storleken.
Som generator har jag istället valt att bygga om en tvättmaskinsmotor till permanentmagnetgenerator, anpassad för 12 volt och ca: 80-100 watt vid 250 rpm.

För att kunna mäta hjulets effekt och vridmoment, monterade jag en bromsarm av aluminium på hjulets axel. Hur jag utförde dessa mätningar beskriver jag under "Bromsad effekt".

Vattenhjul bogsering Att rännan var gjord av trä var en fördel när hjulet skulle fraktas till forsen.

Två av skovlarna hade gått sönder året innan, men det kunde inte hjälpas. Jag var så ivrig att få testa det hela, så att laga dem fick bli ett senare problem.

Vattenhjul fördämning Utan att först göra en fördämning av sten framför hjulet, var det hopplöst att ensam få allt på plats. Eftersom det här gjordes sent på hösten, var det kallt att stå med armarna i vattnet några längre stunder och jag fick ge upp utan att ha fått den ena sidan av fördämningen ordentligt på plats.

Vattenhjul damm Tanken är att vattnet ska rinna över sidofördämningarna vid stora flöden, som det gör på den västra sidan av bilden.

På bilden är fallhöjden 25 cm och flödet ca: 55-60 l/s. Eftersom ån har ett årsmedelflöde på 1 m³/s finns gott om utrymme att öka flödet en aning, men med den lilla fallhöjd jag har krävs i så fall ett bredare hjul.
Målsättningen var att uppnå en effekt på ca: 100 watt och det ser ut att gå med nuvarande storlek på hjulet.

Skovlar Skovlarna möter inte vattnet som det var tänkt, så det här måste göras om. Trots diverse brister hos hjulet bromsades effekten till 80 watt.

Bilden nedan visar en skiss över de nya skovlarnas utseende och hur jag med dem förhoppningsvis ska kunna höja verkningsgraden från ca: 55 till 75 procent.

Ritning vattenhjul