Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Övrigt
PedalkraftFilm
CykelbilarKalkylatorUppdaterad
Vridmoment & effektKalkylator
Växlar & remmar
Omvandlingstabeller
AWG till mm
Hastighet
Snickerier
Altan

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

Växel

planrem Har man inte tillgång till en lågvarvig generator kan det bli nödvändigt att växla upp turbinen, eller vattenhjulets varvtal, vilket kan göras med hjälp av en kilrem, planrem, kuggrem, eller en kuggväxel. Att hitta en kuggväxel till överkomligt pris är inte lätt, så valet faller oftast på någon av remtyperna. Dessa har också så god verkningsgrad att man inte behöver bekymra sig över förlusterna i växeln. Planremmen till vänster överför kraften från "Mixters" francisturbin till en generator som tidigare suttit i ett elverk. Hjulen, vilka båda syns på bilden ger utväxlingsförhållandet 1:10,5.


kilrem För mindre vindkraftverk, sådana man själv bygger hemma i garaget, behövs ingen växel. Här anpassar man istället generatorn till turbinens diameter och varvtal. Detta går naturligtvis även att göra när det gäller vattenturbiner, om man nu själv vill bygga generatorn. Detta är inte svårt och den ser likadan ut som den gör till ett vindkraftverk. Har man däremot ett vattenhjul kan det bli lite svårare, eller i alla fall dyrare eftersom vattenhjulets hastighet är så låg. Visst går det, men vattenhjul arbetar med mycket låga varvtal och det kräver generatorer med många magnetpoler. Bilden till höger visar ett vattenhjul med en ombyggd tvättmaskinsmotor som generator. Uväxlingsförhållandet här är 1:12,7.


Växel Verkningsgrad Remspänning
Kilrem 0,90 Medel
Planrem 0,95 Hög
Kuggrem 0,95-0,98 Låg
Kuggväxel 0,98 -