Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Övrigt
PedalkraftFilm
CykelbilarKalkylatorUppdaterad
Vridmoment & effektKalkylator
Växlar & remmar
Omvandlingstabeller
AWG till mm
Hastighet
Snickerier
Altan

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

Cykelbilar

Den mest kända cykelbilen är Fantom och ritningar till den finns fortfarande att köpa från Hobbex.
Trots att ca: 100.000 ritningar sålts genom åren har ett fåtal exempel blivit byggda.

För att beräkna hur stor effekt som krävs för att driva ett fordon framåt i en viss fart kan den här kalkylatorn användas. För en mer exakt kalkylator som även tar hänsyn till typ av däck och en del annat, se www.kreuzotter.de Speed and Power Calculator .

Obs! Vid decimaltal måste punkt användas, ej komma.
Hastighet: km/h
Fordonsvikt: kg (inkl. förare)
Fordonshöjd: m
Fordonsbredd: m
Cw:
Resultat:
Effektbehov i watt: watt
Effektbehov i hästkrafter:


cykelbil"

Läs gärna Calle Sundewall´s underhållande artikel
"Cykelbilflugan på 1940-talet".

velomobil

En modern velomobile brukar ha en vikt på ca: 30 kg och ett Cw runt 0,12-0,13, eller med frontarean inräknad (CwA) ca: 0,065 - 0,07. Frontarean håller sig normalt kring 0,5 m2.
Med en effekt på 250 watt innebär det en hastighet runt 45-50 km/h för en velomobile, beroende på typ av däck. 100 watt är tillräckligt för att driva den framåt i 25 km/h och vore den klädd med ca: 1,5 m 2 böjbara tunnfilmssolceller skulle den kunna köras hur långt som helst i den farten.

Med cykel avses ett för transport av en eller flera personer eller gods tillverkat fordon som har minst två hjul, pedaler eller vevanordningar och som saknar motor.
Till cyklar hänförs också fordon som har en elmotor med en effekt på högst 250 W, förutsatt att motorn fungerar endast vid trampning och kopplas ur funktion senast när hastigheten stiger till 25 km/h.