Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Övrigt
PedalkraftFilm
CykelbilarKalkylatorUppdaterad
Vridmoment & effektKalkylator
Växlar & remmar
Omvandlingstabeller
AWG till mm
Hastighet
Snickerier
Altan

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

Pedalkraft

pedalkraft motionscykel Så här tänkte jag lösa elbehovet vid regn och dåligt väder när solpanelen inte ger någon energi, men den tänkta tramparen vägrade så det sprack.

Att trampa fram energi är inte lätt, även om det går och här är ett försök med en 21-växlad cykel och en 490-watts volvogenerator.

Vid normalt tempo kan man hålla generatorn på ett varvtal runt 2000 rpm. Är batterierna fulladdade och så länge man inte slår på några förbrukare orkar man trampa, men med exempelvis TV:n på, upplever man cykelturen som en enda lång och mycket brant uppförsbacke. Min maxkapacitet låg runt 15 ampere under ca: 10 sekunder och efter det testet behövde jag nästan återupplivas. Nu finns det ju många människor med bättre kondition än vad jag har, men även en elitcyklist skulle krokna av att ladda batterier på det här sättet. Ett batteri på 75 Ah som laddats ur till hälften behöver laddas under 10-11 timmar vid en laddström på 4 ampere (normalt cykeltempo) och vem orkar det i ständig uppförsbacke?


Alla är dock inte lika skeptiska till pedalkraft. Här har vi en entusiast som trampar ström till sin TV. Några långfilmer torde det inte bli och enligt voltmätaren kan man ana mjölksyra i benen på den som trampar efter en ganska kort stund.

Ca: 30-40 wh elenergi per dag producerar han på det här sättet och med dubbla generatorer når han upp i en effekt på lite drygt 250 watt.

Här hittar ni samtliga hans filmer där han bland annat pumpar vatten och kör tågbanan med pedalerna. Se alla filmer