Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Projekt
Vattenhjul
Generator
Bilder och filmFilm
Bromsad effekt
Mixters francisturbin
Vindkraftverk
Del 1 - Ståldetaljer
Del 2 - Fena & bom
Del 3 - Turbinen
Del 4 - Generatorn
Vindhjul av aluminium
Hembyggd bil & traktor
Poncelet vattenorgel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
4

På besök hos en uppfinnare

Jag hade hört att en man i mina trakter byggt ett vindhjul och det blev en glad överraskning när jag en dag fick se skapelsen i den lokala morgontidningen. Några dagar senare ringer en man och presenterar sig som Mats Strandberg och vi beslutar att träffas för att utbyta erfarenheter om generatorer till vindkraftverk.

Besöket var inte planerat att ta någon längre stund, men det skulle visa sig att här fanns mer än bara ett vindhjul att se, så jag blev kvar hela eftermiddagen. Det första jag möttes av var ett stort vackert vindhjul av aluminium som blänkte i solen. Jag stannade till vid en verkstad där det lyste i fönstren. Inne i verkstaden stod en man och svetsade på ett hembyggd Saab Pick-Up. Utanför stod en jeep-liknande traktor med folkvagnsmotor och skopa fram. Mats Strandberg, sa jag frågande. Han gick hem för en stund sedan, svarade mannen och pekade mot huset jag just passerat.

Bil
Jag var inte den ende som lockades av Mats Strandbergs uppfinningsrikedom. Dagen innan hade han fått ett telefonsamtal från Teknikens Värld och ett annat besök väntade nästa dag.

Efter att först ha tittat på vindhjulet var det dags för bilen. Att Mats även byggt en bil fick jag veta dagen innan jag skulle hem till honom, så jag frågade om jag fick se den och visst fick jag det.

Bil
Där i ett eget garage stod den tresitsiga, trehjuliga bilen från 50-talet. Under tiden jag fotograferade berättade Mats att han började bygga bilen 1951 och att den var klar två år senare. Plåten till karossen har han knackat för hand och hela bilen byggde han efter arbetetsdagarnas slut på den verkstad där han då jobbade.

Bil
Jag fick också veta att den 450 kilo tunga bilen förstördes vid en brand i en lada under mitten av 50-talet, men att den 40 år senare totalrenoverats och 1998 var den åter ute på vägarna.

Bil
Bilens motor kommer från en motorcykel och är på 500 kubik. För att ge motorn bättre kylning har en centrifugalfläkt placerats intill den.

Bil
Stötfångare och alla kromdetaljer var liksom karossen också handgjorda. På grillen och navkapslarna stod konstruktörens initialer instansade, MS, som i MS Special, årsmodell 1953.

Bil
Bilen är tresitsig, men eftersom föraren sitter mitt i fordonet har passagerarna i baksätet gott om benutrymme vid sidan av föraren.

Bil
Bilen har nu hunnit bli 54 år gammal och den behöver bara besiktigas vartannat år, något den brukar den klara utan problem.

Bil
Eftersom motorns växellåda saknade backväxel och bilar måste ha anordning för back, löstes den saken på ett lite annorlunda sätt. Genom att dra den ena spaken bakåt och sedan trampa med de två hängande pedalerna får man startmotorn att gå i fel riktning och bilen drivs bakåt.

Bil
Förutom den jeep-liknande traktorn...

Traktor
...har Mats Strandberg byggt ytterligare en traktor. I den här roliga maskinen sitter istället en renaultmotor. De båda traktorerna har nyttjats under 40 års tid för snöröjning, höbärgning och andra sysslor på gården.

Traktor
I bakgrunden skymtar även en fotogendriven bandtraktor, men den har Mats inte byggt själv.

Traktor Förutom bilen, MS Special 1953, och de båda traktorerna har Mats även byggt en mopedbil med glasfiberkaross, men den stod på ett annat ställe så den hann jag inte se den här gången.
Vindhjulet -->