Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Projekt
Vattenhjul
Generator
Bilder och filmFilm
Bromsad effekt
Mixters francisturbin
Vindkraftverk
Del 1 - Ståldetaljer
Del 2 - Fena & bom
Del 3 - Turbinen
Del 4 - Generatorn
Vindhjul av aluminium
Hembyggd bil & traktor
Poncelet vattenorgel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
4

Mitt första vindkraftverk - Del 3


vindkraftverk Turbinen

Turbinen har jag tillverkad av gran, men tyvärr är den inte fri från kvistar. På bilden kan man se ett kvisthål i det övre högra bladet.

Utan bra verktyg är bladen inte lätta att tillverka. De ska ha samma mått både på bredd tjocklek och vingprofilen ska följa vissa regler. Själv använde jag bara såg, kniv och en rasp vid tillverkningen. Normalt brukar den här typen av hemtillverkade turbiner ha en verkningsgrad mellan 25-35 procent.

Centrumplattan som håller ihop turbinbladen är tillverkad av plywood och det sitter en likadan på turbinens baksida. Totalt är bladen fastsatta med 54 träskruvar, plus de fyra bultarna som går från navet och som håller både generatorn och turbinen på plats.

vindkraftverk Ute vid vingspetsarna är bladen endast 7 mm tjocka och med så tunna blad vill träet gärna slå sig. Ett annat problem var att turbinen blev svårstartad vid svag vind, så nya och något bredare blad ska tillverkas för bättre vridmoment. Dessa blad har ett TSR (löptal) på 7,3, vilket betyder att hastigheten ute vid vingspetsarna är 7,3 gånger vindhastigheten. De nya bladen får ett TSR på max 6,5.

Inne vid roten (centrum) är bladen sågade med 120° vinkel så att de passar ihop.

När man skruvar ihop bladen måste man se till att få samma avstånd mellan alla blad och att längden är densamma på alla tre. Jag lyckades pricka detta med en precision inom 1 mm.
Senare ska bladen även balanseras, men jag återkommer till detta när det blir dags.

Här finns en kalkylator för beräkning av bladens utseende: Turbinkalkylator
<-- Del 2 Del 4 -->