Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
El & elektronik
Dubbla elsystem
Ohms lagKalkylator
Kabelarea & förlusterKalkylator
Generatorer
Y- och D-kopplingKalkylator
Statorlindningar
Regulatorer
Solcellsregulatorer
Shuntregulatorerer
Djupurladdningsskydd
Vad är MPPT & PWM?
Omformare till 230V
DC/DC-omvandlare
Färgkod motstånd

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

Shuntregulatorer

morningstar Med en shuntregulator kan man använda flera laddningskällor samtidigt, exempelvis ett vindkraftverk, en vattenturbin och solpaneler. Har man ett vindkraftverk som laddar batterierna, då är en shuntregulator ett måste. Den skyddar inte bara batterierna mot överladdning, den fungerar även som broms till vindturbinen vid stark vind. Det fina med shuntregulatorer är att energin från vindkraftverket kan användas även efter det att batterierna blivit fulladdade, exempelvis för att värma vatten.

Shuntregulatorn kopplas direkt till batterierna som på bilden till vänster. När batterierna blivit fulladdade kopplar shuntregulatorn till en resistiv last i form av värmeelement, doppvärmare, eller lampor. Den avbryter alltså inte laddningen, den belastar batterierna istället.


TS-45 Morningstar
TriStar TS-45 från Morningstar är en populär shuntregulator bland dem som bygger egna vindkraftverk. Den finns också i 60 amperes utförande och heter då Tristar TS-60. Dessa regulatorer marknadsförs oftast som solcellsregulatorer, men de är utmärkta att använda som regulatorer till vindkraftverk.
Båda dessa shuntregulatorer kan anslutas till 12, 24, eller 48 volts batterispänning. De är också lämpliga i vårt klimat eftersom de klarar av att arbeta i temperaturer från -40 till +45°C. Största kabelarea som kan anslutas är 35mm2. På bilden visas en TS-45 med display, men display ingår inte som standard, så för den får man betala extra. Både TS-45 och TS-60 har RS-232 utgång, vilket gör att den kan anslutas till dator.

Priset för en TriStar TS-45 ligger på 143,65 US$ (januari 2007) hos Northern Arizona Wind & Sun och för en TS-60 får man betala 185,30 $. De levererar också sina produkter över hela världen, vilket alla inte gör. TS-45 och TS-60 har jag inte hittat i Sverige, men de finns att köpa hos Dansk Solenergi. Priset hos dem är 1417,50 danska kronor för TS-45:an och 1728 kr för TS-60. I svenska pengar motsvarar det ca: 1700, resp. 2100 kronor.
För dagsaktuella kurser se här
Som tillbehör finns också relädrivare, för automatisk start av exempelvis elverk.

Produktblad på engelska i pdf-format


Xantrex Xantrex
En annan mycket populär shuntregulator för vindkraftverk är Xantrex C40 och C60 (40 resp. 60 ampere). Xantrex C40 och C60 liknar i det stora hela TriStar TS-45 och TS-60, men de klarar inte lika bistra vinterförhållanden och största kabelarea som kan anslutas är 16 mm2. C60 klarar heller inte 48 volts batterispänning, bara 12 och 24 volt. C40 kan däremot anslutas till batterier med spänning 12, 24 och 48 volt. Xantrex regulatorer är däremot något billigare ca: 133,56 US$ för en C40 och 167,16 $ för en C60 (januari 2007 hos Northern Arizona Wind & Sun).
Både Morningstar och Xantrex kan även användas som laddningsregulatorer och djupurladdningsskydd, men inte samtidigt, då måste man ha en för varje funktion.
Tyvärr har jag inte heller kunnat hitta Xantrex på den svenska marknaden, men den säljs av REPS Oy Ab i Finland (beskrivning på svenska).
Manual (engelska)


Bygga shuntregulatorn själv
För den som själv vill och kan bygga sin egen shuntregulator finns en beskrivning gjord av Chris Greacen.
Shuntregulator 12 volt med Mönsterkort (kopiera och lägg in i ritprogram för full storlek)
Samma som ovan, men 24 volt
Hos scoraigwind.com hittar man också en byggbeskrivning av en shuntregulator.