Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
El & elektronik
Dubbla elsystem
Ohms lagKalkylator
Kabelarea & förlusterKalkylator
Generatorer
Y- och D-kopplingKalkylator
Statorlindningar
Regulatorer
Solcellsregulatorer
Shuntregulatorerer
Djupurladdningsskydd
Vad är MPPT & PWM?
Omformare till 230V
DC/DC-omvandlare
Färgkod motstånd

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
4

Dubbla elsystem, 12 och 24 volt

Om man redan har ett elsystem för 12 volt med solpanel, en TV och några lampor kan man bygga vidare på det befintliga systemet om strömmen inte räcker till. Man kanske vill koppla till ett vindkraftverk, ett vattenhjul, eller en turbin och om sträckan till den nya energikällan är lång är det en fördel med högre spänning eftersom klenare kabel då kan användas. Något som kanske avgör valet mellan ett enkelt eller dubbla elsystem är den batterikapacitet man redan har. Har man exempelvis två eller tre batterier på vardera 75 Ah behöver man mer kapacitet och eftersom nya och gamla batterier inte bör blandas kan man lika gärna dela upp dem i två grupper, ett för 12 volt och ett för 24 volt. Här är ett förslag till dubbla elsystem, inklusive växelriktare för 230 volt växelström.

Dubbla elsystem



12-voltssystemet

Det befintliga 12-voltssystemet kan man lämna precis som det är och vill man komplettera med ett kylskåp kopplar man in det på det befintliga systemet, eftersom där alltid kommer att finnas ström så länge det finns ström i någon av batterigrupperna. Dessutom kan man även i fortsättningen hålla sig till 12 volt i sina "två hål i väggen", då finns ingen risk att man förväxlar de båda systemen. 12-voltssidan kan användas till sådant man inte vill vara utan och 24 volt kan användas för dumpa överproduktion från ett vindkraftverk till värme, samt annan "lyx".


24-voltssystemet

Allt som är effektkrävande kan kopplas in på 24-voltssidan, exempelvis varmvattenberedare, värmeelement och växelriktare för 230 volt. Att driva dessa apparater med 24 volt är en fördel eftersom strömmen då blir lägre och kabel med klenare area kan användas. Sådant man kan klara sig utan kan också kopplas in här, exempelvis utomhusbelysning.


48 volt som alternativ

Naturligtvis kan man även använda 48 volt som andra system och med tanke på kabelarean är det ännu bättre, men man bör först kontrollera att de apparater man vill använda finns i 48-voltsutförande. När det gäller shuntregulatorer, vilka nästan alltid behövs till vindkraftverk, får man se upp så man köper rätt modell för vissa är inte avsedda för 48 volt. De flesta klarar dock alla tre spänningarna, 12, 24 och 48 volt. Vad som kan vara svårare att hitta är DC/DC-omvandlare för 48 till 12 volt, men sådana finns.


DC/DC-omvandlare och regulator för sammankoppling av systemen

För att systemen ska kunna sammankopplas behövs en DC/DC-omvandlare som tar ned spänningen från 24 till 12 volt. 24-voltsbatterierna kommer då att ladda 12-voltsbatterierna så att det alltid finns ström till sådant som är nödvändigt, exempelvis kylskåp och belysning. För att batterierna på 24 voltssidan inte ska djupurladdas och förstöras (blybatterier/fritidsbatterier som ej tål djupurladdning), kan en solcellsregulator användas som skydd mot detta. Regulatorn ska sitta närmast 24-voltsbatterierna och den måste vara avsedd för 24 volt. Många solcellsregulatorer klarar både 12 och 24 volt och de känner själva av batterispänningen.

DC/DC-omvandlare för 24 till 12 volt klarar oftast en inspänning på ca: 20-35 volt och ut ger de 13,2 V, 13,8 V, eller något liknande. Denna utspänning är egentligen för låg för att de ska kunna användas som batteriladdare, men har man en solpanel i det befintliga 12-voltssystemet sköter den toppladdningen upp till drygt 14 volt. Vanliga fritidsbatterier bör heller inte ha för hög konstant underhållsladdning, men 13,2 volt går bra. Gel-batterier kan underhållsladdas med en spänning på 13,8 volt och Orion från Odelco är exempel på DC/DC-omvandlare som kan användas. Waeco är en annan leverantör av DC/DC-omvandlare och de har även sådana med inbyggd laddningsregulator. Ring gärna och prata med någon i branschen för de är vana vid den här typen av problem och de vet vad som passar bäst för just dina batterier.

Dubbla elsystem Så här kopplas solcellsregulatorn och DC/DC-omvandlaren in.

Obs! DC/DC-omvandlare av en typ som klarar batteriladdning måste användas. Vid laddning av batterier finns inget som begränsar den ström som går genom DC/DC-omvandlaren och vanliga modeller går därför sönder. Regulatorerna måste också klara den ström DC/DC-omvandlaren ger.


Solcellsregulatorns ingång för solpanel ansluts ej, men har man även en solpanel avsedd för 24 volt, kan den anslutas här.

Regulatorerna brukar ha tydliga symboler, så att koppla in dem ska inte vara något problem.

Dubbla Phocos

DC/DC-omvandlare har bara en in- och en utgång så den är heller inte svår att koppla in.

Glöm inte att säkra upp det hela om du är rädd om grejerna och inte vill att huset ska brinna upp. Klenspänning dör man inte av, men risk bränder och brännskador finns alltid. En ring på fingret och en skiftnyckel i handen kan orsaka brännskador om oturen är framme. Ett batteri kan leverera flera hundra ampere och får man den strömmen genom ringen grillas fingret.