Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vindkraft
Typer av Vindkraftverk
Vindenergi & lägeKalkylator
Bygga själv
Varvtal vid startvindKalkylator
TurbinenKalkylator
GeneratornKalkylatorFilm
Magneter
Regulator
Resistiva laster

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
4

Resistiva laster

Vindkraftverk får inte snurra obelastade för då skenar de och därför måste en eller flera resistiva laster kopplas in när batterierna är fulladdade. En resistiv last är någon form av motstånd, exempelvis värmeelement, doppvärmare, spisplattor, eller glödlampor. För att koppla in den resistiva lasten krävs en shuntregulator.

Resistiva laster kan kopplas både till växel- och likspänning. Har man ett element på 2000 watt avsett för 230 volt växelspänning kan det kopplas till ett batteri med 12 volt likspänning, men då kommer det inte längre att ge 2000 watt.
För att se vilken effekt elementet kommer att ge i ett 12-voltssystem använder man ohms lag för att ta reda på elementets resistans och då räknar man på den spänning elementet är avsett för.

R = U2 / P ger 2302 / 2000 = 52900 / 2000 = 26,45 ohm

Elementets resistans är 26,45 ohm och när man vet det kan man räkna ut vilken effekt det ger i 12-voltssystemet.

P = U2 / R ger 122 / 26,45 = 144 / 26,45 = 5,4 watt

Som man ser blir effekten väldigt låg och det är knappast någon mening att använda resistiva laster avsedda för 230 volt i ett 12, eller 24-voltssystem. Vad som styr effekten är elementets resistans och vilken spänning det kopplas till. Genom att parallellkoppla flera element kan resistansen sänkas, men det skulle krävas alltför många element för att någon större effekt skulle uppnås. Vad man däremot kan göra är att tillverka egna element av värmetråd, för varmvattenberedaren, eller värmeelementen.

För mer information om detta se Vattenvärmning och Värmetråd under El & VVS.