Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vindkraft
Typer av Vindkraftverk
Vindenergi & lägeKalkylator
Bygga själv
Varvtal vid startvindKalkylator
TurbinenKalkylator
GeneratornKalkylatorFilm
Magneter
Regulator
Resistiva laster

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

Bygga vindkraftverket själv

Vindkraftsbok Har man inga, eller bara begränsade kunskaper om hur vindkraftverk ska byggas, rekommenderas Hugh Piggott´s bok "How to build a wind turbine". Boken är skriven på engelska och även om språket kan vara ett problem för nybörjaren, är den så rik på bilder och illustrationer att allt ändå faller på plats. Priset för den 64 sidor tjocka byggbeskrivningen är 18 € (ca: 170 svenska kronor). Den finns även översatt till franska, spanska och italienska, för dem som behärskar något av dessa språk bättre än engelska.


Byggbeskrivning vindkraftverk Här hittar du Hugh Piggot´s hemsida, hans bok och andra böcker han skrivit, samt annat intressant och matnyttigt.

En av hans tidigare böcker finns nu som fri pdf-fil: PGM construction manual. Den finns även översatt till danska av Sunwind" och heter då PMG konstruktionsmanual

Andra fria dokument hittar man hos Picoturbine (små savoniusturbiner).
Svar på sina frågor får man säkrast hos otherpower.com. Deras forum har mer än 5000 registrerade besökare och många av dessa har massor med erfarenhet inom området.


Vad behöver man?

Det är en fördel om man har tillgång till svets, men man kan också låta någon annan göra svetsjobben. I övrigt klarar man sig med enklare verktyg så, att man kan såga och borra i plywood och snickra blad till turbinen.


Magneter

Neodymmagneter När man fått förståelse för hur det hela fungerar är det vissa grejer man måste köpa, bl.a. magneter.

Tidigare har magneter varit svåra att få tag på till vettiga priser i Sverige, men genom Solberga Vind kan man nu köpa en sats om 24 neodymmagneter (46 x 30 x 10 mm) för 108 €, vilket motsvarar ca: 1000 svenska kronor. I Hugh Piggotts bygghandbok "How to build a wind turbine", används just den här storleken på magneter, men där förekommer också ett annat format, 50 x 25 x 12,5 mm. Magneterna på bilden har den senare storleken.

Något man bör tänka på när man handskas med magneterna, är att dessa är världens starkaste magneter och att man lätt kan skada sig på dem. Ett 24-pak magneter kan lyfta en bil och då kan man tänka sig in i vad som kan hända om två rotorskivor fulla med magneter slår ihop och fingrarna kommer ikläm.

Magneterna är också sköra och tål inte smällar, då spricker de, eller smulas sönder. Ett gott råd är därför att låta dem sitta ihop som de kommer förpackade tills dess man behöver dem, därefter plockar man loss dem en efter en. Sprider man ut dem är olyckan garanterat framme, det har jag själv erfarenhet av.


Lackisolerad koppartråd

Lackisolerad koppartråd Vad man också behöver är lindningstråd (lackisolerad koppartråd) till generatorns lindningar. Lacklisorerad koppartråd hittar man hos någon av landets alla lindningsverkstäder.

Tyvärr levereras lindningstråd bara på stora rullar och köper man 3 kg lindningstråd från en 22-kilosrulle, kan lindningsverkstaden ta betalt för hela rullen, eftersom man annars riskerar bli liggande på ett lager av lindningstråd man inte har någon användning av. Den diameter på tråden vi lindar våra generatorer med (normalt 1-1,6 mm) brukar ofta finnas på lindningsverkstädernas hyllor, så har man tur behöver den inte alls kosta så mycket.

Elfa säljer lackisolerad koppartråd i mindre kvantiteter, men eftersom de inte själva lindar om tråden på mindre rullar, utan köper den tjänsten blir priset därefter.

Rotorskivor Till en 3-, 5-fasgenerator med tolv magnetpoler (upp till 3-meters turbindiameter) på varje rotorskiva går det åt ca: 3 kg lindningstråd och eftersom inköpspriset ligger strax över 90 kr/kg (inkl. koppartillägg), bör man kunna få en 3-kilosrulle för kanske 500 kronor. I och för sig innebär det här en del extra arbete för lindningsverkstaden eftersom tråden måste lindas om på en mindre rulle, som de förmodligen dessutom måste hålla med.


Nav

Opelnav Nästa del i vindkraftverket som man heller inte kan tillverka själv är navet. Själv har jag valt att köpa en 4-bultad axeltapp (Opel) från Jula för 199 kronor. Centrumnavet på detta har en diameter på 56 mm och bultcirkeldiametern är 100 mm. Bultarnas dimension är M12. Detta är av intresse när man skaffar stålskivor på vilka magneterna ska fästas, alltså rotorskivorna.

Nav Ett kanske smidigare alternativ till Opels axeltapp, är att gå till bilskroten och köpa ett hjulnav från skrotad Volvo, eller någon annan bil. Fördelen med dessa nav är att de kan skruvas fast i den balk de ska fästas vid. Skulle lagret gå sönder och navet behöva bytas ut är det en fördel om navet inte sitter fastsvetsat.

Vilket man väljer spelar för övrigt ingen roll, inte heller om navet har fyra, eller fem bultar. Det är dock en fördel om man skaffar navet före man beställer rotorskivor. Låter man en firma laserskära rotorskivorna kan man samtidigt be att få hål i skivorna.


Turbinblad och fena

Turbinen, alltså själva propellerbladen, tillverkar man av virke från brädgården (helst kvistfritt). Det är en fördel att limma ihop flera plankor för en hållfastare och vridstyvare turbin. Glasfiberarmerad plast kan också användas, men det kräver en gjutform och lite mer förarbete.
Fenan tillverkas av plywood och den ska ha en viss storlek i förhållande till vindturbinens storlek. Fenans uppgift är att ställa turbinen i vindens riktning och den främre delen sitter den fäst i ett snedlutande rör som gör att turbinen kan börja vika bort från vinden vid 10 m/s.


Mast

Fackverksmast Mast Masten kan bli dyrare än hela vindkraftverket i övrigt. Har man tur kan man hitta en begagnad fackverksmast för överkomligt pris, det gäller bara att leta. Exempel på fackverksmaster är mobiltelefon- och radiomaster.

Ett kanske billigare alternativ är en rörmast med linor som håller den på plats.


Kabel

Kabel En annan kostsam del i projektet är kabeln, men den behöver inte bli så dyr. Själv köpte jag totalt 75 meter aluminiumkabel 4 x 240 mm2 för endast 300 kronor.
Med en så grov kabel behöver man inte oroa sig för några förluster i den, men den behöver absolut inte vara så grov som den här kabeln. För att underlätta vid beräkning av kabelarea och förluster i kablar har jag gjort en kalkylator som du hittar under menyvalet "El & VVS".

Vad man också behöver är två stycken likriktarbryggor och en strömbrytare, vars uppgift är att bryta strömmen till batterierna och samtidigt kortsluta vindkraftverkets generator, detta som en nödåtgärd vid mycket kraftig vind.


Regulator och batterier

Shuntregulator Slutligen behöver man också batterier, en shuntregulator och någon form av resistiv last. Shuntregulatorn har dels till uppgift att hela tiden se till att vindturbinen bromsas och samtidigt skydda batterierna från överladdning. När batterierna är fulladdade kopplar shuntregulatorn in en resistiv last så att vindkraftverkets generator belastas och turbinen hindras från att skena. Den resistiva lasten kan bestå av motstånd, värmeelement, doppvärmare, eller lampor.


Kommande byggprojekt

Ovanstående delar kommer att behandlas ingående och var för sig och jag fyller på med mer information i den takt jag hinner. Jag kommer också att bygga ett vindkraftverk med en turbindiameter på två meter (svenska normer utan byggnadslov), där ni kan följa projektet steg för steg och ta del av de erfarenheter jag gör.
Generatorn kommer jag att bygga med endast hälften så många magneter som normalt, men den ska ändå ge samma effekt som generatorer med dubbla rotorskivor. I planerna igår även att bygga större vindkraftverk, men det blir ett senare projekt.