Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vattenkraft
Fallhöjd och flöde
Mätmetoder flödeKalkylator
Turbin & hjultyper
Francis
Kaplan & propeller
Pelton
Turgo
Crossflow
UW-turbiner
Vattenhjul
UnderfallshjulKalkylator
PonceletKalkylator
Zuppinger
Bygga själv
GeneratorKalkylator

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

skvaltkvarn

Vattenhjul

De typer av vattenhjul som finns är över-, bröst- och underfallshjul. Bröstfallshjul används sällan idag, men såväl över- som underfallshjulen har kommit tillbaka och i bland annat Tyskland och USA används dessa för produktion av elektricitet. Amerikanska Fitz Waterwheel förser ett tusental hushåll med el från vattenhjul och tyska Bega Wasserkraft har gjort ett 15-tal installationer sedan 90-talet.

Att vattenhjul skulle vara en förlegad teknik hemmahörande i det förflutna stämmer alltså inte. Vattenhjul är utmärkta att använda i vattendrag med låg fallhöjd och de moderna hjulen har hög verkningsgrad och de producerar el till ett mycket lågt pris i kilowattimmar räknat. De torrlägger heller inte älvar och de bidrar inte till Östersjöns försurning.

På bilden ser man en skvaltkvarn. Skvaltkvarnar började användas i Sverige under sent 1100-tal, eller i början av 1200-talet. Skvaltkvarnarna var böndernas sätt att komma undan mjölnarnas skattebelagda "tullmöllor" och dessutom kunde man själv bygga dem i en bäck i närheten av gårdarna. Effekten hos en skvaltkvarn brukade ligga runt 4-5 kW.