Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vattenkraft
Fallhöjd och flöde
Mätmetoder flödeKalkylator
Turbin & hjultyper
Francis
Kaplan & propeller
Pelton
Turgo
Crossflow
UW-turbiner
Vattenhjul
UnderfallshjulKalkylator
PonceletKalkylator
Zuppinger
Bygga själv
GeneratorKalkylator

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

Turbin

UW-turbiner

Aquair-UW är en under-vatten-generator, vilket innebär att både turbin och generator sitter under vattenytan. Turbinen utvecklades från början för militärt bruk, den producerar ström i båda riktningarna och den kan därför även användas i tidvattenströmmar. Vad som behövs för att den ska fungera är ett strömmande vattendrag med ett djup på 30-40 cm. Vid en vattenhastighet på 2 m/s ger den ca: 50 watt och vid 4 m/s, ca: 100 watt. För den som har sommarstugan liggande vid en relativt snabbt flytande å eller bäck, kan den här turbinen vara det perfekta alternativet. För mer information, se nooutage.com.

pontonturbin En annan intressant turbin är Tyson-turbinen. Den har i och för sig inte generatorn under vatten, men den flyter på pontoner och den kan användas både för vattenpumpning och för elproduktion. Om man lyckas få se en Tyson-turbin någonstans, så lär man ha störst chans att få göra det i Australien.