Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Solenergi
SolpanelKalkylator
DimensioneringKalkylator
Byggtips
Luftsolfångare 1
Luftsolfångare 2
Luftsolfångare 3
Termostat
Solhöjdsvisare

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
2

Byggtips - Termostat för luftsolfångare

Termostater för luftsolfångare finns i en mängd olika utföranden och här är några av dem.

Termostat Den billigaste lösningen är plocka termostaten från en skrotad tvättmaskiner, eller köpa en. Hos conrad.se finns en sådan termostat för 139 kronor och den går att använda både för klenspänning och 230 volt växelström.

corad.se Universaltermostat

Vill man ha en termostat som känner av temperaturen både i huset och i solfångaren är ett alternativ att bygga den själv. Den här termostaten har konstruerats av forumdeltagarna på alternativ.nu och den bygger på på timerkretsen NE555 med dubbla temperaturgivare. Syftet med den här termostaten är att fläkten ska starta när temperaturen i solfångaren överstiger inomhustemperaturen med ett visst antal grader (reglerbart).
För komponentförteckning och förklaringar, se alternativ.nu - 555 Alternativ!!

Termostat

Termostat Om man inte har tillräckliga elektronikkunskaper för att bygga en termostat enligt schemat ovan så har conrad.se en byggsats med samma funktion, men som blir lite lättare att löda ihop. I byggsatsen ingår två stycken temperaturgivare och priset för allt är 185 kronor.

Temperatur-differensomkopplingYtterligare ett alternativ är att bygga en termostat som startar fläkten vid en viss temperatur i solfångaren, oberoende av inomhustemperaturen.

Se tompas luftsolfångare -->

Termostat


Solpanel Ytterligare ett alternativ är att inte använda någon termostat alls, utan låta solfångarens fläkt styras av en solpanel, men då kan inte temperaturen regleras.

Solpanelen på bilden (12 volt 6 watt) är gjord av amorft kisel och kostar 494 kronor inkl. moms hos sagitta.se. Fläkten är en datorfläkt 120 x 120 mm och kostar från ca: 75 kronor och uppåt.