Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Solenergi
SolpanelKalkylator
DimensioneringKalkylator
Byggtips
Luftsolfångare 1
Luftsolfångare 2
Luftsolfångare 3
Termostat
Solhöjdsvisare

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
5

Luftsolfångare 1

Totalt har vi nu byggt närmare trettio stycken solfångare under de studicirklar vi haft här i Vilhelmina. Själv har jag varit med under samtliga dessa träffar, så jag har haft förmånen att få ta del av alla de idéer deltagarna haft. Solfångarna har också utvecklats allt eftersom och den senaste modellen på bilden nedan är riktigt snygg, tycker jag själv. Vad man kanske ytterligare skulle önska är att den svarta plåtlisten helt täcker solfångarens sidor.

Solfångare

Ska man själv bygga sin egen luftsolfångare kan det vara en god idé att fundera lite extra över solfångarens mått så att kostnaden hålls nere med så lite materialspill som möjligt.

Solfångaren på bilden ovan har måtten 213 x 123 cm, vilket ger en yta på 2,5 kvadratmeter och en effekt på ca: 1 kW. En motsvarande solfångare kostar mellan 7-8000 kronor på marknaden, den här bygger man för ca: 2000 kronor och då inkluderar det solpanel (6 watt), fläkt och termostat.

Eftersom vi använt kanalplast istället för glas, har kanalplastens bredd fått bestämma solfångarens höjd. Den kanalplast vi valt är 4 mm tjock och den säljs per löpmeter med bredden 210 cm. 6 mm tjock kanalplast bör ge bättre stabilitet, men även den lär svaja när det blåser, så en tvärgående invändig list kan bli nödvändig även här. Träramen gjordes tre centimeter bredare (1,5 cm på varje sida) för att kanalplasten skulle kunna sänkas ned i ramen. Som bakstycke valde vi plywood (12 mm) med bredden 120 cm och eftersom även plywoodskivan sänktes ned i ramen blev solfångarens bredd 123 cm.


Solfångare Eftersom vi hade tillgång till snickeriverkstad när vi byggde dessa solfångare kunde vi enkelt såga ut försänkningar för kanalplast och plywood. Ett alternativ är istället att sätta lister på ramens insida.

Ramen till solfångaren till höger är gjord av tryckimpregnerat virke med måtten 45 x 120 mm, men tack vare plywoodskivan på baksidan blev solfångarna lika stabila med bara 28 millimeters tjocklek på ramvirket.
Därefter är det bara att isolera solfångaren invändigt och vi valde 12 mm asfaboard. Detta är dock något man bör undvika för det har visat sig att asfaboard sprider en lukt av tjära inne i huset när temperaturen i solfångaren stiger.

Ju mer isolering desto bättre är för övrigt vad som gäller med tanke på solfångarens verkningsgrad och då kan det löna sig att även isolera ramens insidor. Genom det stora hålet leds värmen in i huset via ett spirorör. De öppningar på solfångarens undersida där luften kommer in täcktes med myggnät. Därefter var det dags att skruva fast lister som disans för den svarta trapetsplåten som sedan ska in i lådan. På bilden ser man också den tvärgående listen som stadgar upp kanalplasten.

Just den här solfångaren leder in värmen i huset från solfångaren underkant. Tanken är att luften ska värmas på framsidan av trapetsplåten och sedan sugas ned på baksidan av den.

Solfångare


Solfångare Trapetsplåten har en bredd på 108 cm och det blev bra för våra solfångare, så det var bara att köpa plåtar i de längder vi behövde. Om solfångaren placeras stående, eller liggande har ingen betydelse. Liggande räcker det med en plåt på längden och stående sätter man istället två kortare plåtar på tvären. När plåtarna överlappar varandra räknar man med en bredd på en meter per plåt. Oavsett om man väljer stående, eller liggande solpanel, får man ett mellanrum mellan plåten och ramen, både på över- och underkant och det ska det vara. Detta avstånd är inte kritiskt, så vi såg ingen anledning att klippa plåtarna på längden för att få ett visst exakt mått.

Dessa solfångare får en verkningsgrad på 40-50 procent och vill man nå högre än så får man istället gå till butiken och tömma plånboken. De solfångare man hittar där för ca: 7-8000 kronor ger inte mer värme, de är bara något mindre. Behöver man mer värme än de 1-1,5 kW (ca: 1500 kWh från mars t.o.m. augusti) som dessa solfångare ger, kan man istället bygga två stycken och det blir ändå massor med pengar över till bowling med kompisarna.

Solpanel När man väl byggt solfångaren blir det extra festligt om den fungerar och då behövs även en fläkt. De fläktar vi valt att använda är datorfläktar (12 volt) med yttermåtten 120 x 120 mm. Slipar man ned hörnen på fläkten går den att pressa in den i spiroröret och den sitter så bra att den inte behöver fästas med skruv, eller något annat.

Fläkten förser vi med ström från en 12-volts solpanel på 6 watt. Denna solpanel är gjord av amorft kisel och finns att köpa för 494 kronor inkl. moms hos sagitta.se.


Fläkt Det bästa är dock kvar kvar och då är det inte Tommy på bilden jag menar, utan hans termostat och de tillfredsställande resultat han uppnådde genom att värma den i handen. Vad han gjorde var att han skruvade loss termostaten från en skrotad tvättmaskin och det visade sig att den fungerade perfekt i solfångaren. Ratten är dessutom graderad med temperaturskala så det var bara att ratta in önskad temperatur.

Att Tommy han har potens nog för att pressa in fläkten i spiroröret är inte så stort som hans ansiktsuttryck gör gällande, det har även andra lyckats med. De kvinnliga deltagarna var heller inte speciellt imponerade av detta, utan kom istället med tips om hur man håller flugor borta från kanalplasten. Tejpar man för springorna på sidorna av plasten kan flugorna inte krypa in i cellerna och lägga ägg där, för hur snyggt är det med en solfångare full av flugor som kläcks när vårsolen tittar fram.


Termostat Vill man inte gräva bland gamla tvättmaskiner på soptippen, så finns en liknande termostat att köpa hos conrad.se för endast 139 kronor. Termostaten fungerar både för klenspänning och 230 volt växelström.

Att alltid använda 12-voltsfläkt (även om man har tillgång till 230 volt i huset) tillsammans med batterieliminator kan vara en bra idé, för då slipper man ta hem elektrikern för att installera fläkten.


Solfångare Någon drog i en skruv, någon annan slog igång en panna kaffe, men nu är det slut och trevligt har det varit. Om det finns tillräckligt intresse för en fortsättning vet jag inte, men en sak vet jag, att bygga solfångare som att spela bowling, det gäller bara att ha den rätta snitsen.

Utförlig byggbeskrivning hittar du här.
Fler bilder finns här -->
...och här -->

Luftsolfångare kan även byggas på annat sätt, se tompas solfångare.