Europas störst solpanel park

Europas störst solpanel park

Inläggav Ib-Arne 18 mar 2010 20:26

I sommar startar bygget av ett solkraftverk som ska bli störst i Europa. Platsen är den italienska staden Rovigo, mellan Bologna och Venedig, som gjort sig känd som en progressiv stad när det gäller miljöpolitik, skriver Cnet.
Kraftverket ska vara färdigbyggt i slutet av året eller i början av 2011. Då ska det en solig dag kunna generera 72 megawatt. Det är ungefär den effekt som behövs för att försörja 17 000 hushåll med el.
Idag finns Europas och världens största solkraftverk i spanska Olmedilla som har toppeffekten 60 megawatt, enligt Pvresources.com.
Så om det italienska kraftverket var i drift idag skulle det vara världens största. Men just nu planeras, projekteras och byggs andra solkraftverk runt om i världen, dock inte i Europa, som ska bli mycket större än det italienska. Så om något av dem tas i drift innan årsskiftet kan det bli världens största.
Byggare av kraftverket i Italien är det amerikanska företaget Sun Edison som i USA byggt 327 solkraftverk med en sammanlagd effekt på omkring 100 megawatt.
Fler artiklar av: Jan Melin
Annons
Ib-Arne
 
Inlägg: 302
Blev medlem: 28 jan 2009 12:28
Ort: Nora / Fortuna Spanien

Re: Europas störst solpanel park

Inläggav Ib-Arne 25 sep 2010 13:30

Fakta Svenska tillverkare av solcellsmoduler
Solcellsindustrin växer kraftig i världen. Trots finanskrisen ökade den samlade effekten från solceller i världen med 50 procent.

Branschen väntas växa minst lika mycket i år. I flera år har tillväxten drivits av generösa subventioner för solel i många länder. Men samtidigt sjunker priset på solceller. De senaste två åren har priserna minskat med 50 procent och prissänkningarna spås fortsätta.
Ib-Arne
 
Inlägg: 302
Blev medlem: 28 jan 2009 12:28
Ort: Nora / Fortuna Spanien


Återgå till Energinyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst