Gymnasiearbete vindkraftverk

Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav Gymnasiearbete 11 nov 2014 10:04

Hej!
Jag och en kompis gör ett Gymnasiearbete där vi tillverkar ett vindkraftverk.
Vi har tyvärr fastnat och kan inte bestämma oss ifall vi ska bygga rotorbladen av pvc rör eller balsaträ.
Generatorn som vi ska använda är en klassisk cykeldynamo och rotorns storlek är 1 meter i diameter.
Jag tänkte att det skulle vara bra att fråga lite experter om hjälp. Vad tycker ni att vi ska använda, balsaträ eller pvc rör och varför tycker ni så?
Tack på förhand
//Joel
Gymnasiearbete
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 25 aug 2014 09:42

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav smidy 11 nov 2014 18:57

vad ni använder för material till rotorn i ett sånt projekt ni har så beror det nog mest på vilket material ni är bekväma att arbeta med, dock skall ni nog välja ett annat träslag än balsa om ni går på trä, balsa är alldeles för "fragile" till en vindkraftsrotor, luften gör rätt stor åverkan på ett rotorblad här är ett exempel http://www.nacleanenergy.com/articles/1 ... ine-blades observera att detta är "proffs" som tampas med dessa problem, med "proffsmaterial" nåväl nog om bladen, sorgligt nog så är er generator kass till vindkraft, alldeles för högvarvig och "kuggar" alldeles för mycket från stillstående, ett vindkraftverk har väldigt lite vridmoment från stillstående, om det bara är att expriment utan krav på servicetid så kan en skruvdragare (med kast batteri etc) bistå med generator (motorn) och växel-låda, fungerar rätt bra, men låter alldeles för mycket för att användas "på riktigt", likaså duger nog balsan till blad om det bara ska visas att det fungerar..
smidy
 
Inlägg: 310
Blev medlem: 19 nov 2010 10:08

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav Gymnasiearbete 12 nov 2014 23:35

Tack!
Vi hade faktiskt först tänkt att använda en borrmaskinsmotor på 12v med 550 rpm. När vi testade att köra den med hjälp av en annan borrmaskin på 550 rpm fick vi bara ut 0,3 volt (på maxhastighet) och valde därför att gå över till en cykeldynamo istället. Borrmaskinsmotorn "kuggade" tyvärr också, men den kanske helt enkelt var en dålig borrmaskin. Vi är medvetna om att dynamon har ett på tok för högt varvtal, men för att lösa det tänkte vi tillverka någon form av utväxlingslåda. En av frågeställningarna i projektet är nämligen ifall man kan tillverka ett vindkraftverk med knappa resurser och med hjälp av "återvunnet material". Det är därför som vi inte använder specialtillverkade generatorer.
Målet är i princip att kunna ladda någon form av batteri ifall vi lyckas uppnå tillräckligt hög spänning.
Personligen är jag för pvc-rör som rotorblad eftersom de är betydligt stabilare och tyngre, vilket borde vara till fördel vid vridmomentet. Visserligen kommer en rotor av pvc-rör kanske kräva en högre vindhastighet för att börja snurra, men när det väl börjar snurra så känns det som det bättre alternativet..
Gymnasiearbete
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 25 aug 2014 09:42

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav krikav 13 nov 2014 11:55

Gymnasiearbete skrev:En av frågeställningarna i projektet är nämligen ifall man kan tillverka ett vindkraftverk med knappa resurser och med hjälp av "återvunnet material". Det är därför som vi inte använder specialtillverkade generatorer.

Kanonkul startpunkt tycker jag!
Vi är alldeles för beroende av specialbyggda komponenter skeppade över halva världen. :)

När det kommer till ström, så tycker jag man ska komma ihåg att nyttan av att gå ifrån ingen ström till pyttelite ström, är extremt mycket större än att gå ifrån pyttelite ström till mycket ström.
Kan man driva en eller två lampor för att få läs-ljus efter mörkrets inbrott, och driva en kommunikationsradio, då har man en grund till ett rätt avancerat samhälle.

Utifrån de behoven, så går det alldeles utmärkt att använda sub-optimala delar.
Tycker ni gör en fantastisk insats, och ser fram emot att ni delar med er av det fortlöpande arbetet här! :)
krikav
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 01 okt 2013 00:52

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav smidy 13 nov 2014 19:45

hej antar att det är skillnad på skruvdragare och skruvdragare, men jag undrar om ni plockade isär maskinen och plockade bort all elektronik och mätte direkt på kablarna från motorn? likaså så kanske det finns skruvdragare utan permanentmagnetmotor, något jag aldrig sett men jag har inte skrotat så många skruvdragare, så kontrollera att det sitter magneter i motorn på er skruvdragare, sitter det inga magneter så går det inte att använda motorn som generator. pvc blir nog okej till blad, dock inte bättre än trä, då man kan formge ett blad med rätt form i trä, vilket nog är svårt med ett rör som utgång, men som sagt det blir nog okej och betydligt mindre arbete än att göra i trä.
smidy
 
Inlägg: 310
Blev medlem: 19 nov 2010 10:08

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav McB 23 nov 2014 15:37

Skulle nog satsa på skruvdragaren, gärna en 2 växlad variant. Det ger fördelar vid infästning av rotor och ytterligare växlingsalternativ vid behov.
Sen kan man ju ta en funderare på volttalet man väljer och hur man ska använda det, tex 14 eller 18V för att tidigare nå 12V.
Tex laddning av 12V batteri.
Rekommenderad laddspänning 13,8V
Har man svårt att nå upp till laddspänning med 12V motor byt till en 14V motor och ändra utväxling eller turbin så det matchar.
Bara några spontana tankar på en söndag.
Om Jesus Kristus skulle återuppstå och se allt som görs i hans namn, så skulle han aldrig sluta spy.

- Woody Allen
Användarvisningsbild
McB
 
Inlägg: 683
Blev medlem: 19 jun 2009 11:48
Ort: Några mil väster om Vättern.

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav OlleP 25 nov 2014 21:26

Vingar kan man med eltråd skära i markisolering.
Armera med ett rör.
Limma sedan brunt omslagspspper och lacka.
Det blir styvt och starkt
OlleP
 
Inlägg: 388
Blev medlem: 27 sep 2010 13:55

Re: Gymnasiearbete vindkraftverk

Inläggav Gymnasiearbete 09 mar 2015 10:31

Hej igen!
Nu är vi klara med konstruktionen av vindkraftverket. Det slutade med att vi blev tvungna att införskaffa en liten generator från ebay då cykeldynamon var för trög för att rotera tillräckligt snabbt. Valet av vingar föll tillslut på balsaträ, då motorns tröghet inte längre var något problem. Då vi testade vindkraftverket fick vi ut tre mätvärden som kunde användas för att göra en regressionsanalys. Med hjälp av regressionsanalysen uppskattade vi att det skulle krävas en vind på ca 7-8 m/s för att utvinna 1 volt. Vindkraftverket är alltså inte jätteeffektivt, men syftet med projektet var inte att utvinna en speciell mängd elektrisk energi och därför spelar det ingen roll. Hade vi använt oss av en utväxlingslåda skulle vi troligtvis kunnat utvinna lite mer energi om vi hade velat det.
Gymnasiearbete
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 25 aug 2014 09:42


Återgå till Vindkraft

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst