Mitt första kinesiska vindkraftverk

Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 28 jul 2008 18:21

Här är några bilder på vindkraftverket. Jag har inte hunnit titta på det så mycket än, men det är robust och blänkande fint. Tyvärr har jag inga batterier så jag kan provköra det (behöver 2 st 150 Ah), annars ingår precis allt och det ser som sagt mycket rejält ut och det ger en känsla av riktigt vindkraftverk.

h1.jpg
h1.jpg (64.4 KB) Visad 40984 gånger


h2.jpg
h2.jpg (43.62 KB) Visad 40934 gånger


h3.jpg
h3.jpg (69.84 KB) Visad 40922 gånger
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav HJFF1969 28 jul 2008 20:24

Var det under 2m i diam?
Användarvisningsbild
HJFF1969
 
Inlägg: 767
Blev medlem: 04 jan 2008 16:43

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Martin 29 jul 2008 00:35

Roligt att du fick hem det. Laddenheten ser avancerad ut. Hur funkar den??
Martin
 
Inlägg: 831
Blev medlem: 30 mar 2008 21:50
Ort: Rimforsa

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 29 jul 2008 00:51

Nej, det är 2,7 meter i diameter, men det ser ut som två meter när det sitter uppe i masten. :P
Det ska ge 700 watt vid 11 m/s och det är ok (Cp 0,15), men det är några detaljer som jag skulle vilja ändra på. Kontrollenheten innehåller shuntregulator, solcellsregulator, lampor för resistiv dumplast och inverter, men invertern ger 220 volt och jag hade helst sett att det varit 230 volt. På baksidan satt en jordskruv, men den var inte kopplat till något och 220 voltsutgången var heller inte jordad. Det är i och för sig enkelt löst, men jag hade velat ha det inkopplat från början. Vidare saknar jag utgång för dumplast (värmepatron) för att bara tända lampor inne i kontrollenheten är det ingen större glädje med, även om det finns en poäng med det.

Något som förvånar mig är att det bara kommer ut två trådar ur generatorn och då är det alltså en enfasare. Detta nämner man inget om, bara att generatorn har fyra patent. Det måste vara växelström som kommer ut ur den, annars skulle man inte märkt ingångarna i kontrollenheten U och W. Strömbrytaren som kortsluter generatorn sitter dessutom direkt över dessa två trådar.

Bladen är kinastandard, men ytan var lackerad och blank som ett koarsel. Man hävdar Cp 0.48 för bladen, men det tror jag inte på. Generatorns verkningsgrad uppges vara 78 % och det tror jag på (vid ett visst varvtal). Totalt Cp anges till 0,15 och det torde vara helt sant, så i slutändan går det hela ändå ihop, även om man räknar på ett sätt som jag inte förstår.

Masten är bara 6 meter lång, men 76 mm i diameter och grov. Utan att ha kollat saken så misstänker jag att stagvajrar, skruv och mutter kan börja rosta, så jag byter nog ut bultarna som håller turbinbladen. Jag ska även sätta dit egen jordning i kontrollenheten och ett uttag för egen dumplast. Innan jag vet om det här är ett bra vindkraftverk måste jag testköra det. Jag vill gärna tro att det är bra för det ser robust och rejält ut och man överdriver inte effekten.

I manualen som följde med står inte så mycket fakta, bara hur man monterar vindkraftverket utan risk för att få turbinbladen i huvudet. Det följer med en installations-DVD också, men den har jag inte kollat på än.
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Martin 29 jul 2008 02:10

Intressant! Jag har också märkt att dom ser mindre ut när dom väl kommit upp :wink:

Jag har sett att en del betecknar max Cp (Cp=1) på blad som Betz tal. I så fall så skulle det verkliga Cp bli 0,59*0,48= 0,28 vilket låter mer troligt i mina öron. En tanke bara...
Martin
 
Inlägg: 831
Blev medlem: 30 mar 2008 21:50
Ort: Rimforsa

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 29 jul 2008 15:45

Laddenheten är dels en shuntregulator som som kopplar över strömmen från generatorn till lamporna när batterierna är fulladdade. Den har även ingång för solpaneler upp till 30, eller 40 ampere (kommer inte ihåg vilket just nu). Sedan har den även inbyggd växelriktare för 220 volt ut och en strömbrytare för korslutning/avstängning av vindkraftverket. Displayerna visar laddström och batterispänning.

Vill man få ut 24 volt, får man ta det från batterierna (via en solcellsregulator för att undvika djupurladdning)...12 volt via DC/DC-omvandlare.

Nu ska jag gjuta en platta för masten och fästen för stagvajrarna sedan ska den upp i luften.

Här en bild av två vuxna män i kortbyxor som leker, iaktagna av en förvånad yngling. Den som snurrar upp farten på generatorn är en forumbekant, men han får avslöja sig själv om han vill kännas vid bilden. Den andre med bucklig skalle och moderiktig klädsel, träskor och vita tubsockor av märket intersport, är jag själv. :P

kortbyxor.jpg
kortbyxor.jpg (68.81 KB) Visad 40806 gånger
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav PowerMizer 29 jul 2008 22:01

Nja... Jag förordar alltid Omega's smörjmedel och föredrar kalla platser, samtidigt som mannen på bilden både gör reklam för Lubrication Engineers (L.E.) och har en T-tröja som är köpt i Natal, Brasilien...

Okej då.... Det var kul att fingra på vindsnurran, titta på fallhöjder, kolla in epoxigjutningar, känna värmen på baksidan solpanelen, plaska med fötterna i vattnet och dricka kaffe!
Tack för en trevlig stund!

Och, ja, jag skulle gärna köpa ett sånt Kina-verk. Riktigt förtroendeingivande! Synd att börsen är som ett svart hål, bara.....
/PowerMizer
P!
Användarvisningsbild
PowerMizer
 
Inlägg: 3800
Blev medlem: 28 mar 2007 15:04

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav HJFF1969 31 jul 2008 11:59

Göran skrev:Nej, det är 2,7 meter i diameter, men det ser ut som två meter när det sitter uppe i masten. :P
Det ska ge 700 watt vid 11 m/s och det är ok (Cp 0,15), men det är några detaljer som jag skulle vilja ändra på. Kontrollenheten innehåller shuntregulator, solcellsregulator, lampor för resistiv dumplast och inverter, men invertern ger 220 volt och jag hade helst sett att det varit 230 volt. På baksidan satt en jordskruv, men den var inte kopplat till något och 220 voltsutgången var heller inte jordad. Det är i och för sig enkelt löst, men jag hade velat ha det inkopplat från början. Vidare saknar jag utgång för dumplast (värmepatron) för att bara tända lampor inne i kontrollenheten är det ingen större glädje med, även om det finns en poäng med det.

Något som förvånar mig är att det bara kommer ut två trådar ur generatorn och då är det alltså en enfasare.




Samma sak slog mig när jag fick mitt verk upp i luften, redan vid 4m avtar diametern drastiskt :D

Dom 2 trådarna kan väl också vara från 2 faser om vardera 110V och att den är mittpunktsjordad, brukar dom inte göra så?

PM, ÄR du Omegaförsäljaren?

Härlig bild iaf, blir kul att höra hur det funkar :)
Användarvisningsbild
HJFF1969
 
Inlägg: 767
Blev medlem: 04 jan 2008 16:43

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 31 jul 2008 13:58

Två faser är ju faktiskt rimligt.
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Tompaiuppsala 31 jul 2008 20:05

Hello

Det där såg ju smaskigt ut.
Kanske något att resa i aktern på båten, fast då kanske man får klassa om båten som svävare eller flygplan :D

Väntar på dina funktionstester och prestanda.
vill så det värker!
Användarvisningsbild
Tompaiuppsala
 
Inlägg: 812
Blev medlem: 23 mar 2007 17:21
Ort: Uppsala

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 31 jul 2008 20:29

Den skulle passa bra på din båt eftersom den är helt vit och man får en känsla av att vara på sjön när man tittar på den. :P

Igår monterade jag ihop fenan och satte dit bladen för att ta några bilder innan jag reser upp den, men när allt var klart och jag hade vinglat upp hela vindkraftverket på altanräcket för fotografering kom jag på att kameran var hemma i lägenheten. Äh, det får duga med mobilens kamera tänkte jag, men den var också hemma i lägenheten.
Nu är jag hemma för att köpa armeringsjärn och cement och förhoppningsvis hittar jag även användbara batterier (behöver 2 st 150 Ah).
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Tompaiuppsala 31 jul 2008 20:51

Men Göran.

Ditt fina påbörjade hemmabygge då, vart har det tagit vägen?
Ska du utsätta landskapet för ett industritillverkat verk när du har eget handarbete ligger? :?
vill så det värker!
Användarvisningsbild
Tompaiuppsala
 
Inlägg: 812
Blev medlem: 23 mar 2007 17:21
Ort: Uppsala

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 31 jul 2008 20:59

Inte alls! Mitt första eget tillverkade vindkraftverk väntar på att få en stator och en mast och mitt andra vindkraftverk ligger på ritbordet. Jag är inte nöjd med det första och förhoppningsvis blir 2:an snyggare.
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav PowerMizer 31 jul 2008 22:58

HJFF1969 skrev:PM, ÄR du Omegaförsäljaren?

Nej, men vi gick i parallellklasser...

Vi Ohmmätade inte snurran när jag var där iaf. men det är förmodligen en enfasare utan mittpunkt. Det kom växelspänning ut ur den när vi snurrade och mätade. Toppnoteringen var dryga 13 VAC. Jag har svårt att se vitsen med att mittpunktsjorda en vindsnurra med dess låga spänning. Du har helt rätt angående mittpunktsjordning av generatorer, men det är mest på små bränsledrivna enfaselverk.

Angående Görans första vindsnurra så har jag föreslagit att han ska skippa det och använda pannkakan på vattenhjulet istället! Att tvär-kasta ihop vattenhjulet och sätta kinasnurran på en stång borde gå hyggligt fort, sen har han sååå mycket kräm så han kan sitta och skriva inlägg här hela tiden! :mrgreen:
/PowerMizer
P!
Användarvisningsbild
PowerMizer
 
Inlägg: 3800
Blev medlem: 28 mar 2007 15:04

Re: Mitt första kinesiska vindkraftverk

Inläggav Göran 01 aug 2008 00:08

Vattenhjulet ska ha en tvättmaskinsmotor som generator. :P Den passar ju direkt dessutom, med remskiva och fästen...bara att smälla dit, om jag kommer mig för att linda den någon dag.
Pannkakan blir mer jobb. Det finns inget att fästa den i och ingen remskiva. Dessutom har den magneter stora nog för att ge kilowatt och jag som bara behöver några tiotals watt. Näe, mig lurar du inte. :P
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4399
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Nästa

Återgå till Vindkraft

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst