Del 1.
Gjorde ett experiment för att i liten skala kunna framställa "hemkokt" tjära.
Ett kärl att fylla med trä, helst från gamla tallstubbar. Volymen ca 4-5 liter.
Runt kärlet har jag en plåt (som ej är med på bild), i mellanrummet som bildas man kan sedan elda i.
Kärlet värms därigenom på sidorna men ej botten för där tappas tjäran och
övriga (starkt luktande) destillationsprodukter ut.
En av höststormarna fällde en mindre tall på tomten, av en slump så tittade
jag på stubben, mm......vad mycket kåda det var i denna, något för tjärtillverkning kanske?
Här ser man att träet (roten) är impregnerat med kåda.
Efter lite behandling med yxa och motorsåg, så har vi en bit där det verkligen syns
hur mycket kåda / harts det finns.
Kärlet fyllt, bara att skruva fast locket (ej med på bild).
En "rökig" timma senare.... så rinner skogens svarta guld ut.
Den vita röken som kommer ut ur röret går att antända, brinner riktigt bra.
Provade det något tidigare i processen men då tog det eld i burken också , troligtvis
var det en hel del terpentin som följde med i början på tjärbränningen.
De lättflyktiga ämnena som metanol, terpentin m.m. kommer ut först, efteråt
kommer tjära som har högre kokpunkt och slutligen "asfaltsmassa", läs: seg svart kladdig gegga.
Slut på Del 1