Bredband - vad ska man välja?

Bredband - vad ska man välja?

Inläggav RÖD@nörd 17 feb 2012 03:48

Jag har kommit i ett sådant läge att telefon och bredband känns kostsamt trots jag ringer väldigt lite numera. Tillsammans går det till strax under sextusen per år och det börjar kännas fel. Riktigt fel för mig i alla fall som har väldigt små inkomster.

Jag har nu talat med folk och de verkar mer och mer upphöra med det trådburna, alltså telefon och bredband via telefonjacket och det gäller särkilt yngre människor tycker jag. De äldre verkar däremot leva kvar i de gamla systemen.

Nu fundera jag på att göra en grundlig förändring och säga upp telefonabonnemanget och skaffa en kontantkortstelefon istället. Det finns visst låga och "ringa gratistaxor" även där under vissa förutsättningar förstås.

Men det är inte bara telefonen jag funderar på att ändra grundligt, det gäller även bredbandet. I dag mötte jag en kille som jag känner lite grann och som berättade att han hade mobilt bredband, jag tror det hette 3G och kom från Tele2. Han betalade 99 kronor per månad och det var allt. Han tyckte också det funkade bra och han var nöjde. Kostnaden skulle i så fall bli 1200 kr per år och det är knappt hälften av det jag betalar nu.

Vad jag förstår kan jag med råge halvera kostnaden för telefon och bredband och fortfarande ha möjligheten att surfa och ringa kvar.

Vad säger ni om det här, bör jag byta?

Det känns inte bra som det är nu.... Jag misstänker detta bollande med lägre kostnader är ett led i att de styrande (vilka det nu är :P ) så snart det är möjligt påbörja nedmonteringen av kopparnätet för telefonförbindelser.
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav Karro 17 feb 2012 04:43

Det beror på hur mycket du använder internet och också var du bor. Om du bara använder internet någon gång, så kan mobilt gå an, men om du sitter på internet flera timmar om dagen och vill att det ska fungera bra, så är nog det trådbundna bättre.

Jag har läst många rapporter, och en sak står nog klart - det mobila bredbandet är mycket sämre och långsammare än det trådbundna. Antagligen fungerar det bättre i storständer, kanske, och sämre på landet.
Det är iphone som södar det mobila bredbandet. När alla kids ska ha sina iphones, och liggar on-line konstant, så räcker inte bandbredden. Någon utbyggnad för att fixa det görs inte heller. Så det lär bli sämre och sämre med tiden, då fler mobila internet-telefoner säljs.

Det hela beror alltså på hur viktig du anser din internetkontakt är. Det beror också på var du bor och hur mobiltäckningen (3G) är där du bor.

Vad du kan göra är att skaffa ett billigt kontakt-mobilt-bredband, kontantkort kanske, och prova någon månad, utan att säga upp ditt fasta bredband. Tycker du att det duger kan du alltid säga upp och uppgradera ditt mobila till abbonemang.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav Jonas L 17 feb 2012 08:35

Bah, jag blir så trött på idioter som ringer och föreslår att man ska byta till mobilt. "Jag har dålig täckning här" besvaras med "Enligt våra kartor har du bra täckning". Om man frågar efter datamängd är det först obegränsat, för att sedan krypa fram att det finns en övre gräns på 50 GB per månad. Vem tusan kan nöja sig med det? Nån som bara surfar och aldrig tankar något?
Jonas L
 
Inlägg: 300
Blev medlem: 16 okt 2009 18:10

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav RÖD@nörd 18 feb 2012 01:17

Det är det här jag funderar på.... :oops:

http://outlet.tele2.se/?tduid=b022d1fc3 ... d3fad2a9fe

Månadsavgift: 99 kr
Modem E1820: 0 kr (värde 795 kr)
Bindningstid: 18 mån
Inträdesavgift: 250 kr tillkommer på första fakturan
Hastighet: Upp till 5 Mbit/s
Data: 5 GB ingår per månad


Jag bor centralt i en medelstor stad så täckningen tror jag inte ska vara något problem och den visar näst högst när jag kollar med min adress men en sådan undersökning kan kanske ifrågasättas.

Mitt internetanvändande är ungefär så här, jag sitter rätt mycket vid internet och ibland flera timmar om dagen, mest kvällar. Det blir vanliga webbsidor + forum + Tradera och någon gång Youtube men inte ofta. Tankar aldrig filmer och musik för jag är inte så intresserad av det.

Kan då 5 GB data per månad räcka? (jag har ingen aning om hur mycket data jag använder som det är nu eftersom den trafiken är obegränsad med fast bredband.)

Kan också lägga till att jag vore glad att slippa telefonledningen eftersom jag haft problem med den. Knastrande telefon och samtidigt som opålitligt bredband.

Nu går avtalet med Telia ut den 8 mars och vad har jag att förlora med att säga upp det bredbandsabonnemanget???

Jag ska ju ändå säga upp den fasta telefonen och med mobilt bredband har jag då inget alls med Telia att göra om jag inte väljer dom som leverantör förstås.

99 spänn i månaden för att har internet, samt kontantkortstelefon man bara ringer korta samtal med om det inte är inom samma leverantör förstås för då kostar det bara uppringningskostnaden. Comiq eller Telia Kompis o. liknande. Den utgiftbesparingen hade varit perfekt för mig och jag kan bara inte släppa tanken....

Jag vet bara inte hur länge till Tele2 har detta outleterbjudandet kvar... Om det räcker till 8 mars menar jag då mitt fasta Telia går ut....
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav carl.c 18 feb 2012 10:40

det borde nog funka hyfsat bra, jag provade förra året och jag skulle ha bra täckning..och funkade det intevar det bara och skickade tillbaka till TRE som jag har mobil abonnemang hos...kul tänkta jag och provade, det tog ca 13 minuter att öppna tex aftonbladet så jag skickade tillbaka grejerna men fick hem grejerna igen och dom sa att modemet var repat : ) modemet är en kinesisk plastbit som kostar 2 kr att tillverka. Och modem och 24 månaders abonnemang var en produkt ansåg dom, så jag kunde inte bara betala modemet. Fast jag hade ju provat sakerna otroligt försiktigt och visste att det omöjligt kunde finnas en repa, utan det var ett pyttelitet vitt katthår som lagt sig på insidan förpackningen ovanför det svarta modemet..mupparna hade inte packat upp det eller nåt. Det blev en hel del arga samtal och postande fram och tillbaka innan jag blev av med skrotet : )

Fast jag bor ju inåt landet i en håla, bor man lite centralt så kanske det funkar bättre... annars så funkar de flesta nyare mobiler som uppkopplingspunkt bara aktivera så loggar du in trådlöst i mobilen från datorn och ut på internet, tex comciq tele2 har kontantkorts telefoner med fritt internet för 1000-1500 som borde funka bra. Bor man själv och inte behöver ha datorn uppkopplad om man far hemifrån är det smidigt.

JoikuSpot heter Nokias programvara som gör mobilen till en såkallad hotspot, wifi-hotspot tror jag programmet heter i min android mobil.
Senast redigerad av carl.c 18 feb 2012 14:15, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
carl.c
 
Inlägg: 136
Blev medlem: 01 apr 2009 14:00

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav kmartins 18 feb 2012 10:49

Röd, jag har gjort det du funderar på. Det var uppsägningstid på tre månader hos Telia, så det blev en extra kostnad. Kontantkortet kostar 2 kr/min, så jag ringer nästan aldrig upp själv. Det är en kraftig begränsning i mina kontakter med verkligheten.

Jag har 10 GB/mån och ibland räcker det inte.

Ta hem NetLimiter så kan du se hur mycket data du hämtar hem. http://www.netlimiter.com/
kmartins
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 05 jul 2010 06:59

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav RÖD@nörd 18 feb 2012 13:01

Tack för tips! :wink:

Netlimiter måste jag snarast prova... Tusen tack för den.... :)
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav RÖD@nörd 19 feb 2012 00:14

Inget mer inlägg.. OK, kanske är det så att jag vill prova mobilt och redan bestämt mig? :?

Jag ska i alla fall kolla upp saken mer noga och tänk att slippa router, splitter och alla sladdar hit och dit. Nu har jag ingen laptop dator men med mobilt bredband kan man faktiskt ta datorn med sig t.ex. i bilen och samtidigt komma åt internet i princip var man än befinner sig och det är ju inte dåligt precis.

Hur som helst lovar jag berätta hur det slutar med det här.
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Bredband - vad ska man välja?

Inläggav tompas11 18 apr 2012 23:08

Hur har det gått?
If it doesn't work – Chrome it!
Användarvisningsbild
tompas11
 
Inlägg: 959
Blev medlem: 15 jul 2007 12:52
Ort: Västmanland


Återgå till IT och datorer - Hårdvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst