Åt Hel___e!

Åt Hel___e!

Inläggav deepforest 09 sep 2012 12:55

Usel politik när EU vill stoppa Kinas solceller
SVD Idag
EU är nu på väg att starta handelskrig mot Kina när det gäller solceller. Det låga priset har väckt misstänksamhet, men detta är usel politik, såväl ekonomiskt som miljömässigt, skriver M-politikerna Christofer Fjellner och Jessica Polfjärd.
EU-kommissionen menar att Kina subventionerar produktionen av solceller och att detta hotar europeisk produktion, skriver artikelförfattarna. FOTO: INGVAR KARMHED
9 september 2012 kl 10:32, uppdaterad: 9 september 2012 kl 10:52
BRÄNNPUNKT | HANDELSHINDER

Vi hoppas att EU-kommissionen tar sitt förnuft till fånga.
Christofer Fjellner och Jessica Polfjärd
I veckan inledde EU-kommissionen förberedelser för införandet av så kallade skyddstullar på import av solceller från Kina. Detta innebär kortfattat att EU anser att priserna på de kinesiska solcellerna är så låga att det hotar EU:s inhemska produktion. Denna nyhet passerade närmast obemärkt förbi. Men den förtjänar betydligt mer uppmärksamhet. Satt i sitt sammanhang framstår nämligen tullarna på solpaneler som en del i vad som nästan kan liknas vid en krigsförklaring mot billiga förnyelsebara bränslen.
EU-kommissionen menar att Kina subventionerar produktionen av solceller och att detta hotar europeisk, framför allt tysk, produktion av solceller. Därför beslöt kommissionen i veckan att inleda en undersökning om införande av så kallade antidumpningstullar.

Dessa undersökningar är minst sagt godtyckliga och framstår vid en närmare granskning närmast som ett försök att motivera en skyddstull som man redan på förhand bestämt sig att införa.
Men beslutet är inte unikt. Faktum är att det följer på förberedelser för åtminstone tre andra tullar som alla har en sak gemensamt: de tar sikte på förnyelsebar energi. I slutet av 2011 deklarerade kommissionen att man förbereder tullar på etanol från Mexico, Kanada och Indonesien. I början av sommaren började man att förbereda tullar på biodiesel från Argentina och Indonesien. Och 2009 beslutade man att införa tullar gentemot Kina på den glasfibersorten man använder till att bygga våra vindkraftverk.
För alla dessa beslut sägs motivet ha varit att motverka subventioner i de berörda länderna som gör produkterna alltför konkurrenskraftiga i Europa. Tala om att kasta sten i glashus. För låt oss ta solceller och vindkraftverk; ingen kan väl med hedern i behåll hävda att vi inte subventionerat forskning, utveckling och till och med produktion av detta i Europa. För att inte tala om jordbruksprodukter som biodiesel och etanol. Att subventionerna till jordbruket utgör en av de största utgiftsposterna i EU:s budget kan inte ha undgått någon.
Detta är såväl usel ekonomisk politik som miljöpolitik. Att EU samtidigt som man kämpar för att uppnå ambitiösa klimatmål startar ett handelskrig kring komponenter för förnyelsebar energi är minst sagt motsägelsefullt. Genom frihandel pressas priserna och fler får råd att tillgå de förnyelsebara energislagen, något som borde ligga i allas intresse då en bred tillgång på förnyelsebar energi torde vara en förutsättning för att uppnå de klimatmål vi satt upp.
Därför hoppas vi att EU-kommissionen tar sitt förnuft till fånga och stoppar dessa tullar, både för miljöns och ekonomins skull.

CHRISTOFER FJELLNER (M)

europaparlamentariker och ledamot av utskottet för internationell handel

JESSICA POLFJÄRD (M)

riksdagsledamot och gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet
"Jag har aldrig haft så mycket besvär med någon annan människa som jag haft med mig själv"
Användarvisningsbild
deepforest
 
Inlägg: 1223
Blev medlem: 19 mar 2008 13:13
Ort: Ösa, Ås, Jämtland

Re: Åt Hel___e!

Inläggav magnus_qwerty 09 sep 2012 20:29

magnus_qwerty
 
Inlägg: 102
Blev medlem: 01 jul 2012 23:34


Återgå till Energinyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster