Kärnkraftfiaskot och elnätet

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav cman 21 nov 2011 15:47

PowerMizer skrev:Jag kan inte se någon snedvridning när vi har billigare el än sörlänningarna. Det finns inget billigare än vattenkraft och den ska fraktas kort väg=billig elkraft.

Vattenkraften kan mycket marginellt påverka annat än närområdet (älvens sträckning). Kärnkraften kan påverka globalt. Det vet vi, för värdena i uSA har ökat dramatiskt efter olyckan i Fukushima.

Att skylla elpriset på Danskarna är ju enkelt, men min åsikt är att dom har all rätt i världen att jobba mot något som kan förstöra deras eget land.

Jag tycker inte att någon har rätt att riskera andras väl och ve, bara för "det allmännas goda" (eller profithunger kanske det ska stå).


Problemet är: man skall fasen inte ändra eller ta bort funktionalitet oavsett område (I detta fallet el-försörjning) så länge man inte har något substitut som kan ersätta "vad det nu må vara"! Det enda possitiva är att jag får mer ersättning av min överproduktion på sommaren... "jag är mitt eget substitut" med andra ord. hmmm
Min blog: http://energy.compress.to
Favoritcitat: "det skall vara gött å leva, annars kan det kvetta"
cman
 
Inlägg: 305
Blev medlem: 12 okt 2009 15:39

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav Martin 21 nov 2011 18:00

Jag tror att sådana lokalpatriotiska argument är missriktade. Om elen blir dyrare för industrin i södra- och mellersta Sverige, så påverkar det oss alla negativt. Även norrland. Då är det bättre att se Sverige som en helhet där alla regioner är beroende av varandra.

Men det är klart, så här på rak arm är det svårt att säga vad Skåne tillför landet :wink: :mrgreen:
Martin
 
Inlägg: 831
Blev medlem: 30 mar 2008 21:50
Ort: Rimforsa

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav McB 21 nov 2011 18:33

Martin skrev:Jag tror att sådana lokalpatriotiska argument är missriktade. Om elen blir dyrare för industrin i södra- och mellersta Sverige, så påverkar det oss alla negativt. Även norrland. Då är det bättre att se Sverige som en helhet där alla regioner är beroende av varandra.

Men det är klart, så här på rak arm är det svårt att säga vad Skåne tillför landet :wink: :mrgreen:


Billig spannmål till din morgonmacka eller havregrynsgröt, socker, potatis och mycket mer.

Nä ska elen bli dyrare för att man bor långt bort så borde det slå i genom på all form av transport kabel, rör, luft, väg eller räls ska inte spela någon roll.
Om Jesus Kristus skulle återuppstå och se allt som görs i hans namn, så skulle han aldrig sluta spy.

- Woody Allen
Användarvisningsbild
McB
 
Inlägg: 683
Blev medlem: 19 jun 2009 11:48
Ort: Några mil väster om Vättern.

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav Jonas L 21 nov 2011 20:22

Om det här på något sätt leder till att man bygger fler ledningar för att plocka ner prisskillnaden, då är det helt rätt. Det handlar ju om att vi i södra Sverige betalar för ny infrastruktur som behövs för ett stabilt elnät. Problemet är väl att om de bygger ut nätet minskar skillnaden och därmed inkomsterna. Fungerar det verkligen som regleringsmetod?
Jonas L
 
Inlägg: 300
Blev medlem: 16 okt 2009 18:10

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav PowerMizer 21 nov 2011 22:18

cman skrev:. . . så länge man inte har något substitut . . .
Här tänker jag närmast tvärt om: En massa stolpskott bygger ut kärnkraft utan att ens ha en rimlig lösning på avfallsfrågan. Bort med den, bara!! Sån skit ska man inte bygga större än att det maximalt kan drabba närmaste närområdet. Som det nu är kan EN reaktor smitta ner.... ja ingen vet hur dåligt det KAN gå... :?

McB skrev:Nä ska elen bli dyrare för att man bor långt bort så borde det slå i genom på all form av transport kabel, rör, luft, väg eller räls ska inte spela någon roll.
Det håller jag med om! Man väljer var man bor. Passar inte ett kallt Norrland där allt är dyrt p.g.a. frakter så är man fri att flytta. Nånstans väljer man själv hur man vill ha sitt liv.

Grundtanken hos mej är att saker ska bära sina kostnader. Jag tycker t.ex.att det är fel att jag betalar skatt för att bekosta polisinsatser vid sportevenemang, specialistvård för att t.ex. en fotbollsspelare ska bli frisk extra fort och bra. Sen när man läser om kulturevenemang där en kärring sitter och pissar på scenen (har hänt i Umeå) på skattebetalarnas bekostnad är det bara för mycket. :evil:

Bor man i Skåne är elen dyr. Bor man här är allt annat dyrt. Rättvisa funkar bäst i teorin.... :wink:
/PowerMizer
P!
Användarvisningsbild
PowerMizer
 
Inlägg: 3800
Blev medlem: 28 mar 2007 15:04

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav cman 21 nov 2011 22:38

PowerMizer skrev:Här tänker jag närmast tvärt om: En massa stolpskott bygger ut kärnkraft utan att ens ha en rimlig lösning på avfallsfrågan. Bort med den, bara!! Sån skit ska man inte bygga större än att det maximalt kan drabba närmaste närområdet. Som det nu är kan EN reaktor smitta ner.... ja ingen vet hur dåligt det KAN gå... :?


Håller helt med dig, varför har jag en massa solcellspaneler på taken annars för?

MEN.. om en förändring till det bättre kostar mer (återigen oavsett anledning, bara alla som delar kostnaden har nytta av det) så skall HELA samhället hjälpa till och betala för det, inte bara en del av det. Det är inte socialistiskt tänkande.. (väl?) men ett sätt att minska ekonomiska tryckpunkter rent reografiskt och ekonomiskt.
Min blog: http://energy.compress.to
Favoritcitat: "det skall vara gött å leva, annars kan det kvetta"
cman
 
Inlägg: 305
Blev medlem: 12 okt 2009 15:39

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav PowerMizer 22 nov 2011 09:28

cman skrev:Det är inte socialistiskt tänkande.. (väl?) men ett sätt att minska ekonomiska tryckpunkter rent reografiskt och ekonomiskt.
Hmmm... Detta tål att tänkas på... Man kan nog se det som socialism, men samtidigt som en frivillig överenskommelse... Jag ska fundera på detta. :?
/PowerMizer
P!
Användarvisningsbild
PowerMizer
 
Inlägg: 3800
Blev medlem: 28 mar 2007 15:04

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav RÖD@nörd 22 nov 2011 21:54

Anledningen till att elen är så dyr är att Sverige är med i EU och vi kan inte sätta elpriset själva längre därför att marknaden är avreglerad. Tidigare bestämdes elpriset demokratiskt i riksdagen men i dag får vi betala det pris som sätts av marknaden liksom oljepriset ungefär. Med lite tur kommer borgerlighetens lekstugeexperiment EU/EMU att implodera framledes, det är för stora skillnader länderna emellan så kapitalet kommer i konflikt med varandra och det finns heller ingen produktion som motsvarar konsumtionen så den "tillväxt" som kapitalismen fordrar sker hela tiden med ökad skuldsättning till det privata banksystemet. Om det här fortsätter så kommer bankkapitalet regera världen i framtiden. Jag tror dock inte det kommer gå så långt. När den nu så eniga och stolta EU-byråkratin blir uppsplittrad p.g.a. ekonomiska skillnader mellan länderna måste den småningom upphöra att existera. Ett korthus har fallit ihop och Europa kan återgå till en samling länder som producerar och försörjer sig på egen hand. Efter alla fusioner blir kapitalet till slut en koloss på lerfötter som inte går att styra. Det blir en ekonomisk krasch men efter ett fall kommer en uppgång och Europas mångfald kan födas på nytt och kanske t.o.m. 50-talets expansion kan komma tillbaka och t.ex. mopedmotorerna kommer att tillverkas i Tyskland igen som förut och folk känner sig behövda och får arbeten att gå till.

Jag tror på framtiden! :mrgreen:
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav cman 23 nov 2011 13:57

RÖD@nörd skrev:Anledningen till att elen är så dyr är att Sverige är med i EU och vi kan inte sätta elpriset själva längre därför att marknaden är avreglerad. Tidigare bestämdes elpriset demokratiskt i riksdagen men i dag får vi betala det pris som sätts av marknaden liksom oljepriset ungefär. Med lite tur kommer borgerlighetens lekstugeexperiment EU/EMU att implodera framledes, det är för stora skillnader länderna emellan så kapitalet kommer i konflikt med varandra och det finns heller ingen produktion som motsvarar konsumtionen så den "tillväxt" som kapitalismen fordrar sker hela tiden med ökad skuldsättning till det privata banksystemet. Om det här fortsätter så kommer bankkapitalet regera världen i framtiden. Jag tror dock inte det kommer gå så långt. När den nu så eniga och stolta EU-byråkratin blir uppsplittrad p.g.a. ekonomiska skillnader mellan länderna måste den småningom upphöra att existera. Ett korthus har fallit ihop och Europa kan återgå till en samling länder som producerar och försörjer sig på egen hand. Efter alla fusioner blir kapitalet till slut en koloss på lerfötter som inte går att styra. Det blir en ekonomisk krasch men efter ett fall kommer en uppgång och Europas mångfald kan födas på nytt och kanske t.o.m. 50-talets expansion kan komma tillbaka och t.ex. mopedmotorerna kommer att tillverkas i Tyskland igen som förut och folk känner sig behövda och får arbeten att gå till.

Jag tror på framtiden! :mrgreen:


Jag tror att om det du skriver om inträffar, kommer det att resultera till krig i europa (läs: apokalyps av stora mått för oss). En för snabb ekonomisk försämring som inte är kontrollerbar kan i värsta fall även innefatta krigsföring på global nivå.

Vet inte om det är en lösning, även om det i slutändan tillåter en total och i förhållande till nu, sund och hållbar samhällsomstrukturering, som jag är beredd att uppleva eller låta mina barn gå igenom..
Min blog: http://energy.compress.to
Favoritcitat: "det skall vara gött å leva, annars kan det kvetta"
cman
 
Inlägg: 305
Blev medlem: 12 okt 2009 15:39

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav Karro 24 nov 2011 04:04

Martin skrev:Då är det bättre att se Sverige som en helhet där alla regioner är beroende av varandra.

Politiken är att upplösa Sverige som helhet, som enhet, för att ersätta med EU. Världen blir antingen ett enda globalt världsherravälde, eller eventuellt uppdelad på 2-3 delar. En sorts ny kolonalism, där länderna bara blir regioner i det nya herraväldet. Sverige som land är politiskt helt ute. Det är väl bara SD som håller på det, på sitt eget konstiga sätt.
Länderna som riken kommer inte tillbaka. Om EU verkar misslyckas, försöker de bara igen. Det behövs en sorts federal struktur, då ju länderna redan ägs ekonomiskt.
Det komiska är att internet är en viktigt faktor för denna "new world order".
Inte något som någon planerade, det bara blev så, händelsernas utveckling utanför politikernas kontroll.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2209
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav RÖD@nörd 24 nov 2011 06:17

Precis så är det. Världsherraväldet övergår till att bli multinationellt och våra folkvalda nedgraderas till marionetter och vår demokrati förpassas därmed till illusionens värld.

Men somliga snillen vet att EU är bra och då kan det vara tacksamt att framhäva argumentet att sedan euron infördes 1999 har inte freden brutits en enda gång i Europa sedan 1945 och det kan vi ju förstås tacka EU för. :mrgreen:
Användarvisningsbild
RÖD@nörd
 
Inlägg: 1707
Blev medlem: 06 mar 2009 19:37

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav cman 24 nov 2011 10:51

RÖD@nörd skrev:Precis så är det. Världsherraväldet övergår till att bli multinationellt och våra folkvalda nedgraderas till marionetter och vår demokrati förpassas därmed till illusionens värld.


EU ÄR bra och fungerar väl för ändamålet, EMU är däremot ett fiasko av sällan sedda proportioner!
Min blog: http://energy.compress.to
Favoritcitat: "det skall vara gött å leva, annars kan det kvetta"
cman
 
Inlägg: 305
Blev medlem: 12 okt 2009 15:39

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav deepforest 31 jan 2012 00:30

Kylan ger elprisrally – då stängs reaktor

Stigande elpris väntar i veckan

Elpriset på den nordiska elbörsen väntas stiga ordentligt mot slutet av veckan. Skälet är dels mycket kalla väderprognoser, dels att reaktor 3 i Forsmark tillfälligt tas ur drift på onsdag.
30 januari 2012 kl 13:49, uppdaterad: 30 januari 2012 kl 15:53
– Det kan leda till tillfälliga elpristoppar mot slutet av veckan, säger Faraz Azima, vd på elbytarsajten Elskling.se.

Forsmark är det yngsta kärnkraftverket i Sverige och har gått som tåget under året.


Samtidigt meddelar OKG att återstarten av reaktor 3 i Oskarshamn skjutits upp. Återstarten hade tidigare beräknats kunna ske under måndagen. Något nytt datum har inte angivits. Ringhals 2 är sedan tidigare ur drift liksom Oskarshamn 1. Ringhals 2 har dock fått klartecken att åter tas i drift efter branden orsakad av en dammsugare. Stoppet har varat i åtta månader och kostat bolaget miljarder i produktionsbortfall.


Januaris medelspotpris på elbörsen blev 32,9 öre per kilowattimme i de två nordligaste elområdena och 33,8 öre per kilowattimme i de två södra, Stockholm och Malmö. Det är ungefär hälften av vad elen kostade i januari i fjol.

Förklaringen till det är mildvädret och de fyllda vattenmagasinen och att kärnkraften producerat mer än i fjol.


De välfyllda vattenmagasinen är bra för elkonsumenterna som får lägre elpriser men mindre bra för företag som Statkraft, Vattenfall och Fortum, konstaterar kreditvärderingsinstitutet Moodys. I sin veckorapport noterar Moodys att de höga nivåerna i magasinen automatiskt följs av lägre spotpriser vilket kommer att ha en negativ effekt på bolagens intäkter och kassaflöden under första kvartalet.

Trots kylan som väntar just nu spår experterna ett lägre elpris 2012 än i fjol. Enligt Elskling.se ligger förväntningarna på ett spotpris på cirka 35 öre per kilowattimme i elområde Luleå och Sundsvall, på 38 öre i område Stockholm och på 42 öre i Malmö. Jämfört med 2011 är det en nedgång med 4 procent i Malmö, 12 procent i Stockholm och 19 procent i Sundsvall och Luleå.
"Jag har aldrig haft så mycket besvär med någon annan människa som jag haft med mig själv"
Användarvisningsbild
deepforest
 
Inlägg: 1223
Blev medlem: 19 mar 2008 13:13
Ort: Ösa, Ås, Jämtland

Re: Kärnkraftfiaskot och elnätet

Inläggav Karro 31 jan 2012 03:39

deepforest skrev:Trots kylan som väntar just nu spår experterna ett lägre elpris 2012 än i fjol.

Kylan som väntar? Vad gör E-ON et al, spår i kaffesump eller råttmaginnehåll, när de säger att de behöver höja elpriserna på grund av den kommande kylan?
Just nu är det extraordinärt varmt, så om det nu blir normalt kallt, så kan man visserligen kalla det "kylan som väntar", men finns det inte någon gräns för vilka ursäkter de kan ge för att höja elpriset?
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2209
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Föregående

Återgå till Energinyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster