Nya försök med vindkraftverk på tak


Re: Nya försök med vindkraftverk på tak

Inläggav Karro 11 sep 2010 14:51

En savonius-rotor på gissningsvis 4x8m. Vid vilken vind ger en sådan 10kW månne? Att elen produceras rent magnetiskt och därför inte ger vibrationer är bara trams. Alla generatorer producerar el magnetiskt.
Fast det är en intressant infallsvinkel, att helt enkelt ha en jättestor savonious-rotor. Kanske enkelheten i utförandet väger upp den sämre verkningsgraden? Lite som Lenz-rotorn, som också ger lägre verkningsgrad men är lätt att bygga och få att fungera.

H-rotorn är mer som en otämjd vildhäst. Lynnig och svårkontrollerad. Men när man väl lyckas tämja den, är det som en vinnande kapplöpningshäst.
Savonius-rotorn är då som den lugna hästen som stadigt lunkar på i sin långsamma takt, vad som än händer.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2209
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Nya försök med vindkraftverk på tak

Inläggav McB 11 sep 2010 21:21

Det kanske är magnetisklevitering dom menar. Har sett något liknande på tuben, ingen direkt kontakt mellan rotor och bottenplatta = ingen friktion (utom luftens) eller vibration då dom inte sitter ihop.

EDIT: Hittade den http://www.youtube.com/watch?v=X-bnIYouQNU&feature=fvst
Om Jesus Kristus skulle återuppstå och se allt som görs i hans namn, så skulle han aldrig sluta spy.

- Woody Allen
Användarvisningsbild
McB
 
Inlägg: 683
Blev medlem: 19 jun 2009 11:48
Ort: Några mil väster om Vättern.

Re: Nya försök med vindkraftverk på tak

Inläggav Jonas L 12 sep 2010 09:03

Efter att ha sett ett par sekunder av klippet tänkte jag kommentera: "Den hänger ju i ett snöre, ser ni inte det?" :roll:

Jag håller med Karro, det låter som en reporter som inte vet vad han skriver om (ännu en gång). Det kanske är en robust teknologi som är lämpad för enklare installationer? Det borde ju gå att dimensionera generatorn så att man kan bromsa ut den där även under en sällsynt storm? Som jag har fattat det är löptalet inte så stort, vilket borde ge lägre ljudnivå och även mindre slitage på lager etc., till priset av en usel verkningsgrad.
Jonas L
 
Inlägg: 300
Blev medlem: 16 okt 2009 18:10

Re: Nya försök med vindkraftverk på tak

Inläggav Karro 12 sep 2010 09:43

Statisk magnetisk levitation är teoretiskt omöjlig, ja då förutom om man har supraledande material, så de har något annat. Men vad? Jag går in på tillverkarens hemsida för att försöka klura ut vad det är, men det finns ingen information där, förutom ren PR om hur bra och innovativa de är. Varför ingen teknisk information? Kanske de har något verkligen bra och innovativt, eller kanske det bara är snack. Man får inte reda på vad det egentligen är.

På videon kan man se något som ser ut som ett riktigt rejält normalt mastadontlager i mitten. Jaha. Men det ser ut som en mycket mångpolig generator med stor diameter. Så är det de har egentligen direktdriven generator och ingen levitation i sikte? Varför då inte säga det? Låter levitation finare? Det får en att tänka på TM-figurer som hävdade att de kunde levitera under meditation, där de hoppade upp och ner på studsmattor. Något mystiskt, men lurendrejeri.

Det är så mycket ruffel och båg i den här branchen att man misstänker varje ny produkt att vara samma som alla andra. 90% PR 10% teknologi. Det fungerar enligt specar endast under bästa laboratorieförhållanden eller i vindtunnel, men annars inte så bra. Fast man lever på att ingen kollar upp eller testar produkterna. För att försvåra att lista ut vad det egentligen är och vad det egenligen presterar publicerar man inga tekniska data och uppgifter. Förresten så finns det så få som kan värdera de tekniska uppgifterna ändå.

Fast en savonius-rotor kan väl inte misslyckas? Då det låter som ett säkert kort, trots PR och design som främsta argument. Någonstans satt en tekniker, långt inne i företaget, och producerade förhoppningsvis en bra generator och bra styrning till den.
Får man hoppas, för man får aldrig veta.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2209
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland


Återgå till Energinyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster