Installationsfrågor kring eget elsystem

Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav JohanMossfeldt 14 aug 2008 16:10

Hej allihopa!

Första inlägget för mig här på forumet så här följer en kort presentation.
Johan 27 år, bosatt i en Värmländsk liten ort tillsammans med flickvännen. Egen stuga i ett villaområde.
Har alltid haft intresse för elektronik, egenförsörjning, miljö, natur och trädgård. På senare tid så har jag fått upp ögonen mer och mer för egen elproduktion. Tanken att slå ett slag för miljön, säkra några gratis Watt (om man blundar för iköpet :) ) och samtidigt få utlopp för lite kreativitet är väldigt lockande.
Garaget är oisolerat än så länge men jag har ett litet isolerat rum i bakre delen som är perfekt som en liten testverkstad. Den ska ställas i ordning nu under hösten. Måste ju börja någon stans och än är jag inte nog tuff för att dra in ett eget system i kåken som är från 92.
Därför startar jag denna tråd där vi kan diskutera frågor kring installation, kabeldragning, vad man bör tänka på osv. För att nybörjare, som jag, ska kunna komma igång lättare.

Jag har själv tänkt mig ett 24V system. Klurade länge på 12V men det känns så otroligt mycket smidigare med 24V så att man kan få ned strömmarna lite. Solpaneler kommer stå för basen i försörjningen då jag har sol från morgon till kväll.. En vindsnurra ska byggas och testas. Förutsättningarna är inte dom bästa men det ger väl alltid något, hoppas jag. Än så länge är tanken att jag ska fokusera på ett system för att i huvudsak driva belysning och en lite del omvandlad 24V till 230VDC. Har även seglat iväg i tankar kring ett system med enbart 230VDC omvandlat med hjälp av en UPS, smidigt men funderar fortfarande.
Förhoppningsvis kan jag bygga ett litet system i min verkstad för att utvärdera, testa och sedan i framtiden bygga ut det.

Nu till frågorna. Vad får jag göra själv och vad får jag absolut inte göra?
Vad ska jag tänka på vid indragning av ett fast elsystem? Kan man göra det mesta själv och sedan få en elektriker att godkänna och göra "sista inkopplingen"?
Är det över huvud taget godkänt att bygga egna system i huset? Funderar på försäkring och sånt. Eller fulkör man bara och skiter i det?

Vad är bäst för mig som nybörjare att inhandla som "startkit"?
Om jag ska ha ett 24V system kan jag då köpa en 75W panel från webshoppen, ett 24V fritidsbatteri och den stora regulatorn.
Förstår inte riktigt vad som menas om regulatorn klarar 24V batteri men endast matas med 12V paneler.. :? Eller ska jag satsa på en Naps MaxPower och seriekoppla paneler? Kan inte bestämma mig för vad som är mest framtidssäkert.
Ni som har 24V system i drift kanske vill dela med er av info, bilder, hur det fungerar och lite tips till en nybörjare.

Hoppas på svar, funderingar och tankar om allt! :D

Mvh Johan
JohanMossfeldt
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 14 aug 2008 13:04
Ort: Hagfors, Värmland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav PowerMizer 14 aug 2008 19:22

.
.

Hej och välkommen till "forumet för vuxna män i kortbyxor"!
JohanMossfeldt skrev:Nu till frågorna. Vad får jag göra själv och vad får jag absolut inte göra?
Vad ska jag tänka på vid indragning av ett fast elsystem? Kan man göra det mesta själv och sedan få en elektriker att godkänna och göra "sista inkopplingen"?
Är det över huvud taget godkänt att bygga egna system i huset? Funderar på försäkring och sånt. Eller fulkör man bara och skiter i det?


Fråga1: Det du får göra hemma i huset är att koppla klenspänning och byte div. delar i din vanliga installation.
Klenspänning är en anläggning/anläggningsdel där ström, spänning eller frekvens inte är farlig för person eller egendom. Anläggningens spänning får högst uppgå till 50 Volt. (Undra hur man definierar en elstängselapparat?) Jag har för mej att man även måste ha en strömkälla som uppfyller kraven på ickefarlig ström och spänning (typ ringledningstransformator på t.ex. 8 Volt och 400 milliAmpére).

Om du använder ett bilbatteri hemma i huset så är det en starkströmsanläggning! Strömmen kan orsaka en brand: fara för egendom (och person, om man sover när det börjar brinna).

I den vanliga installationen (230 VAC) så får man bara göra vissa saker om man har "nödig kännedom" om grejorna. Om du t.ex. vet hur en jordad stickpropp funkar så får du byta den. Samma gäller ett vägguttag. Hela idén är att du aldrig får förändra eller utöka din installation. Som exempel: Du får inte tillverka en jordad skarvsladd (utöka din installation) med en stickpropp, en kabelstump och ett skarvuttag, men du får byta ut kabeln, stickproppen och skarvuttaget på en befintlig skarvsladd!

Det du absolut inte får göra är att mickla med någon annans egendom. Din nätleverantör "rår om" allt fram till plinten efter elmätaren. I den plinten och allt efter detta är "ditt", både att besluta över och att ta ansvaret för. Om du inte med visshet vet hur du ska göra så tycker jag att du ska låta bli elcentralen i huset, det är så lätt att något blir fel. En kompis hade stora problem med överspänning så att 4-5 nätdelar och en datorskärm brann upp när han missat att dra fast 0-ledaren ordentligt vid jordfelsbrytaren. Dyrt misstag, men det gick ju bra: huset står kvar!
----------------------

Fråga 2: Det som är viktigast rent tekniskt är att systemen (utgår från att du menar 230VAC från egen tillverkning) är helt elektriskt skilda från varandra. Skyddsjorden är helt okej att koppla ihop, kanske kan man komplettera med ett eget jordtag..

Sen för att ingen "palt-skalle" ska dräpa sej i huset är det också viktigt att med varaktig märkning upplysa om att "Denna anläggning matas även från växelriktare! Bryt även denna kraftmatning före arbeten påbörjas!" eller något liknande. Den skylten ska sitta vid elcentralen.

Något som underlättar för en "okänd" installatör är ju att visuellt separera anläggningsdelarna. Om standardinstallationen är infälld så kanske man ska spika kulo d.v.s. montera utanpåliggande.
-------------------

Fråga 3: Om du har "nödig kännedom" och helst mer än det så kan det gå att dra all ström själv och sen få en installatör att kontrollera och godkänna installationen. Det är fullt lagligt att montera elmaterial i sitt hus, men att spänningssätta det, eller att mickla där det finns spänning (t.ex.elcentralen) får man inte.
-------------------

Fråga 4: Ja, det är ju ditt hus och du bestämmer. Följer du föreskrifterna så går det nog bra med 20 kV till elspisen (var man nu hittar en 20kV-spis).
------------------

Funderingen: En godkänd anläggning ska inte ett försäkringsbolag bry sej om.
-------------------

Fråga 5: Vet man vad man gör (inte att man tror sej veta vad man gör) så kan man ju kanske ta ut svängarna lite, men försäkringsbolag vill ogärna betala ut ersättning. Dom kollar en brandplats mycket noga, och drar sina egna slutsatser som inte alls behöver ha någon bäring på verkligheten! *read my lips*

Göran har ju t.ex. talat om här på forumet att han körde utan säkringar i stugan... Om 7000 år kanske ett försäkringsbolag kan tänka sej att betala ut ersättning, och bara om han under dessa 7000 år både videofilmat installationen och skaffat femtielva intyg och certifikat som bevisar att installationen är ok.

Sotaren, banken och försäkringsbolaget är delar av den organiserade och legaliserade brottsligheten i samhället, om du frågar mej!
/PowerMizer
P!
Användarvisningsbild
PowerMizer
 
Inlägg: 3800
Blev medlem: 28 mar 2007 15:04

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Theladon 14 aug 2008 21:01

Som praktiserande elektriker kan jag bara hålla med föregående talare.

Gör som sagt inte misstaget att tro att ett 12V system är ofarligt bara för att det är klenspänning, strömmen kan vara ack så farlig.

Ett bilbatteri kan generera upp emot 1000A vid direkt kortslutning, nog för att bränna av en ordinär skiftnyckel.

Och som sagt, försäkringsbolagen kan vara ack så kinkiga, och dom är riktigt duktiga på att hitta anledningar att slippa betala.
Idag är det snarare så att vi bygger anläggningarna utifrån försäkringsbolagens krav än beroende på vad lagar och regler säger.
Användarvisningsbild
Theladon
 
Inlägg: 91
Blev medlem: 22 feb 2008 20:56
Ort: Vårgårda, västergötland, sweden, jorden, universum

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Göran 14 aug 2008 22:12

Hej och välkommen hit!

Det där med solpaneler och regulatorer kan jag svara på.
Först och främst så är det framtidssäkraste att handla grejorna här i 24-voltsbutiken. Det blir dessutom tryggast, ärligast, servicevänligast och billigast. :wink:
Än så länge ser inte butiken så proffsig ut, men den har bara funnits i fyra månader och det har tagit tid att lära sig allt runt omkring med import, miljöavgifter, o.s.v.
Utbudet kommer hela tiden att växa, med solpaneler, regulatorer, vindkraftverk och en massa annat. Målsättningen är att sortimentet ska vara komplett så komplett som möjligt innan årets slut, men jag vet inte om det går, för dokumentationen och installationsanvisningarna ska också vara de bästa och på den punkten släpar det efter just nu.

När det gäller dina egna planer på inköp råder jag dig att redan nu planera för att låta anläggningen växa. Satsar du på grejor som går att använda både för 12 och 24 volt behöver du inte bekymra dig om spänningen.

Regulatorn ska i så fall vara en sådan som går att använda både för 12 och 24 volt. Många regulatorer är sådana och de känner själva av batterispänningen. Funderar du på att köpa din 24V-regulator här så avvakta lite för det är vissa saker jag håller på att bena ut och nya grejor är på gång inom kort.

Ditt eget förslag med 12V solpanel 75W och 24V-batteri går inte ihop. Har du bara en 12V-panel måste batterispänningen vara 12 volt. Vill du ha 24 volt måste du ha en solpanel för 24 volt, eller två stycken tolvvoltspaneler. Alla typer kommer att finnas i butiken inom kort.

Batterierna har normalt spänningen 12 volt, så man seriekopplar två för 24 volt. Visst kan du köpa 24-voltsbatterier, men jag undrar hur priset blir? (12-voltsbatterier i butiken inom kort :P )

MaxPower är en MPPT-regulator och det är fina grejer, men den har sin begränsning i max paneleffekt på 130 watt, om jag inte minns fel. IVT är en annan MPPT-regulator och de finns i 10, 20, eller 30A-utförande, så en sådan är bättre att växa i.
Det finns även fler fabrikat av MPPT-regulatorer (inom kort i butiken).
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4427
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav JohanMossfeldt 15 aug 2008 20:59

Jag börjar med att tacka PowerMizer för ett kanonbra inlägg! :) Ska läsa, fundera och reflektera senare. En hel del klarnade nu iallafall.
Det finns inga planer på att röra det fasta systemet som sitter i huset, utan än så länge rör det sig om helt skilda system.
För att minimera risker har jag redan tänkt att avsäkra allt med riktiga grejer. Läste att någon här på forumet använde sig av en vanlig elcentral med automatsäkringar för sitt 24V system och det låter ju väldigt smidigt. Någon som har tips kring det?
Vill gärna ha bra koll på vad jag kan säkra av med innan jag ens köper paneler och batterier. Som Theladon säger, strömmen är ack så farlig och det är jag mycket medveten om.
Men hur säkrar man bäst av tex två seriekopplade LED-lampor på 12V 1W? Bara för att ta ett exempel.

Göran, självklart kommer jag handla här i webshopen. :D Är det något jag vill ha som inte finns här så kollar jag med dig först.
Och hur proffsig butiken ser ut spelar ingen roll, jag är otrolig imponerad ändå! Utbudet verkar genomtänkt och priserna är kanonbra.

Varför jag reagerade på regulator var för att det står följande "Solcellsregulator, 12/24 volt, 40 ampere." och sedan "Avsedd för solpaneler med spänning: 12 volt".

Just nu är planerna lite som du säger att jag ska göra. Förmodligen köper jag en panel, regulator och ett 12V batteri. Planerar jag rätt kan jag testa och planera vidare för att sedan en dag enkelt gå upp till 24V med en panel och ett batteri till. Men jag väntar tills det att det dyker upp batterier och regulatorer i butiken då. :)
IVT's regulatorer har jag tittat på, dom verkar mycket trevliga.

Tusen tack för alla svar! Mer frågor kommer garanterat. :lol:
JohanMossfeldt
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 14 aug 2008 13:04
Ort: Hagfors, Värmland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Karro 16 aug 2008 07:44

Man får besämma sig för en maximal ström som varje lednings ska klara, avsäkra för den strömmen och sedan se till att alla ledningar klarar det. Om någonting inte klarar den strömmen, får man avsäkra lokalt.
För mina vägguttag (24V) har jag bestämt mig för 10A och all kablage ska då klara del säkringens kortslutningsström, dels 10A kontinuerligt utan större spänningsfall.

Till exempel, ska jag ha en ledning på 10m till ett vägguttag, så använder jag 4mm2 kabel.
Ohms lag: U = R * I
R=4,24mOhm/m * 2 * 10m = 0,085 Ohm
I=10A
Ger ett spänningsfall på 0,85V, eller 4%
För 15m längd väljer jag 6mm2

Har du 12V, skulle samma 4mm2 kabel ge ett bortfall på 8%, men vid halva effekten mot 24V då 12V * 10A = 120W, medans 24V * 10A = 240W. För att överföra samma effekt med samma procentuella bortfall vid 12V skulle krävas en 16mm2 kabel!

När det gäller DIN automatsäkringar kommer Kjell&Co till vår räddning, de har nämligen säkringar på 2A, 4A, 6A för en billig summa. Så om du vill koppla med sprängtråd :D , kan du alltid välja en 2A säkring för din 12V 1W lampa. Det gäller bara att säkra ner till en ström som kabeln klarar.

Själv tänker jag ha ett separat 12V belysningssystem, men där jag löser problemet med bortfallet genom att aldrig dra några kraftigare strömmar och på så vis också få ner kabeltjockleken. Accepterar jag 4% bortfall, så kan jag dra 5A, för en effekt av max 60W. Vill jag dessutom gå ner till 2,5mm2, så blir det 3A och 36W. Men med 36W kan man få ganska mycket LED-ljus för ett rum.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav JohanMossfeldt 05 okt 2008 11:16

Har nu planerat, funderat och räknat under en lång tid. Hur jag än vänder och vrider så kommer jag fram till att ett eget off-gridsystem med solceller är enklaste alternativet för mig. Och så klart är det roligast! :lol:

Har ingen enorm budget för tillfället så ett någorlunda framtidssäkert system för en liten peng är ett måste. Planerna just nu är följande.
Solpanel 75W från butiken.
IVT 20A Solcellsregulator. Om inte Göran hittar någon bättre åt mig. MPPT-regulator är ett måste, som klarar höga strömmar. IVT 20A klarar 5-60V in och både 12/24V på batterierna. Med denna så kan jag börja med 12V och ett begagnat batteri. Om jag senare vill kan jag välja på fler paneler men även fortsätta med 12V alternativt enkelt gå upp till 24V. Alternativt 24V från fler paneler men 12V batteribank. Nackdelen med denna regulator är avsaknaden av display. Håller tummarna Göran! :wink:
Om jag köper ett nytt batteri så blir det ett på 100-120Ah. Inget fritids, utan ett förbruknings.

Elskåp köps hos Clas Ohlson, DIN-säkringar från Kjell&Co.
Kablar, 6mm2 RK mellan paneler och regulator, 4mm2 och 2.5mm2 för installation. Från Kjell&Co och Biltema.

Förhoppningen är att jag med detta enkla system ska få en start. Min enda stora oro är hur mycket jag kan ladda in med panelen. Till att börja med så drar jag nya kablar till taklamporna i garaget och i grovförrådet, utelamporna och ett uttag i hallen för laddare och annat.
Steg två i planerna inkluderar att driva datorn (alt. delar av datorn) och belysning på övre våningen i huset. Nu kommer kruxet med bortfall och spänningen. Helt plötsligt är 24V nästan ett måste. Datorn drar i runda slängar 120W vid användande och kontoret ligger i andra änden av huset gentemot vart jag tänkt placera panel, regulator och central.

Inte så mycket frågor, mest en egenreflektion av situationen. :roll:

Ni som har egna system, stora som små, solpaneler tänker jag mest på. Hur stora system har ni? Förbrukare? Hur långt räcker en liten 75W panel?
Känner en viss oro för att det inte kommer att fungera så bra som jag hoppas. Det handlar ju ändå om en del pengar.
JohanMossfeldt
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 14 aug 2008 13:04
Ort: Hagfors, Värmland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Karro 05 okt 2008 12:22

Har du elkunskap och tycker om att mixtra, tycker nog jag att 24V är att föredra. Som du påpekar så drar en dator en hel del. Personligen har jag visserligen dille på lågeffektdatorer, men det är custom, som allt jag har.

Det finns en gräns för hempulande på 200W, vilket för 24V är 8A. Så vill man vara på den säkra sidan säkrar man till 8A/24V och man behöver inte starkströmsbehörighet. Är man säker på att man vet vad man gör, kan man dra 10A, eller mer.

75W solpanel är väldigt lite. Fast för några lampor där det inte är kritiskt att det fungerar, går det nog. Räkna med att en 75W panel inte ger mer än kanske 40W, om du inte har MPPT. Multiplicera med antalet soltimmar, vilka inte är sådär jättemånga, om man inte har en solföljande panel. Solen kommer snabbt ur vinkel efter några timmar.

Satsa på att hitta fler batterier. Inte nya, men utbytta från ett större system. Man kan alltid börja smått, för att få lite erfarenhet. Är man framsynt kan man utöka, utan att behöva bygga om allt.

Min egen nya idé on uppbyggnad är att använda elrör och kabelkanaler. Där kan man enligt elföreskrifterna dra entrådig ledare, som inte behöver vara dubbelisolerad för klenspänning! Så vanlig RKUB eller kanske FK/RK fungerar fint och blir billigt Man kan också byta ut kabeln, om man bygger ut senare, eller lägga till.

Angående försäkringsbolagen, fick jag mig en liten beta en gång. Jag hade en värmefläkt inkopplad, som något snille hade kortslutigt den inre värmesäkringen på (inte jag, jag visste inte att det var gjort). Den överhettades och började brinna. Röken i rummet var totalt kolsvart, som mitt i mörkaste natten, även om rummet hade fönster och det var solsken ute. Man såg inte ett dyft, inte handen framför sig ens. (skrämmande) En kompis hittade en brandsläckare, tog två steg in i rummet, där jag sa att värmefläkten fanns, och släckte branden innan den spred sig. Efter utvädring fanns inget kvar av värmefläkten, utom en hög nedsmält plast och all elektriskt, som ju inte brinner. Man kunde se alla kopplingar och också orsaken - den bryggade säkringen. Så efter en brand är de elektriska kopplingarna det enda man kan se och försäkringsbolaget kan se om det är fackmannamässigt utfört.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Göran 05 okt 2008 12:48

Den MPPT-regulator med display som jag hittat i Conrad-prisklass är den här, men den är bara avsedd för 12 volt.

mppt20a.jpg
mppt20a.jpg (46.77 KB) Visad 20117 gånger
Användarvisningsbild
Göran
 
Inlägg: 4427
Blev medlem: 24 mar 2007 16:45
Ort: Vilhelmina

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav JohanMossfeldt 07 okt 2008 12:09

Slog till när möjligheten kom och förhoppningsvis har jag köpt mig en panel till helgen. 24V 180W.

Känner mig dock lite vilsen i vilket slutmål jag ska välja då inget ger någon direkt "vinst". Då pratar jag ekonomisk vinst. Personlig vinst för att man har en hobby och en viss vinst miljömässigt vet jag att det kommer bli. Räkna hem det vet jag att jag aldrig kommer göra.
Köpa ännu mer paneler och en StecaGrid för direktanslutning mot nätet kan jag göra. Man kommer ganska billigt undan, förutom att jag behöver minst en panel till då en StecaGrid börjar mata ut mot nätet vid en inspänning på 45V. Lösningen är lockande enkel. Relativt billig om man jämför med ett separat system. Panelerna på taket, kablar in i stugan, invertern i ett uttag på en fas man använder konstant. Så poff börjar man spara el!
Men nej det känns inte så. Det känns mer som att om jag bygger ett eget system med egna ledningar så kommer jag hushålla mer med den elen, för den har jag "tillverkat själv". I den mån jag nu kan hushålla. Där är ett problem till. Frys, kyl, spis och värmepmup kommer man inte undan i ett sådant hus jag har. Tillbaka på ett + för en nätansluten anläggning. Och batterier, kablar mm kostar ju också.
Tittar jag på vad vi förbrukar så känner jag bara en ännu större tröstlöshet. 13-15kWh per dygn under sommaren och nu när kylan kommer har vi klivit över 30kWh.
Det är ju den fasta kostnaden som svider mest egentligen och att tillverka all el jag är i behov av själv är en omöjlighet som jag ser det.
Hade jag pengar, plats i trädgården och inte så mycket grannar hade jag vindkraftverk och solpaneler överallt.
Ett system kommer det bli, on eller off -grid. Vilket som så vet jag att det i framtiden kommer att bli mer paneler, alt. en ett vindkraftverk.

Det är väl så att jag bor i ett modernt hus, med en modern livsstil men att jag kanske egentligen borde bo i ett litet torp o skogen. :lol:
Är jag dum som ens försöker eller är jag på rätt väg?

Nu är det ju bara en enda panel jag pratar om. Men i det långa loppet, hur motiverar ni andra era anläggningar. On som off -grid.
JohanMossfeldt
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 14 aug 2008 13:04
Ort: Hagfors, Värmland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Karro 07 okt 2008 14:22

För ca 10 år sedan kostade elen 16 öre/kWh, vad kostar den nu? Vad kostar den om 10 år?
Det infernaliskt dumma är att när man väl börjar spara på el, så kostar elen mer och mer per kilowatttimme. Räknar vi en fast avgift på 3000kr/år och man använder 2kWh/dag, så får man ett elpris på 5kr/kWh.
Då blir helt plötslig egengenererad el en kassako på aningen längre sikt.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav JohanMossfeldt 21 okt 2008 13:20

Är ju bara tvungen att posta lite i den här tråden då det har lossnat en hel del kring tankar och idéer. :roll:

En panel är inköpt, jag vet vilken regulator jag ska köpa, batterier är på gång.
Det är klart vilken typ av centraler jag ska ha.. Det mesta kring vilken typ av kablar jag ska ha vart är genomtänkt, likaså uttag och stickkontakter.

Nu i dagarna hoppas jag på att jag får klart med kabel på taket och montage av panelen. Bara det slutar ösregna. :?
Ska också under veckan / helgen börja titta på vart kablarna ska dras / vp-rör läggas. På vinden finns en del rör dragna av förra ägaren, som hade 6st :!: tvapparater kopplade till en parabol, dom dosorna och kablarna byter jag bara helt enkelt ut. Hoppas att jag även kommer åt takdosorna för övervåningen och rören till dessa enkelt från vinden.
Har börjat titta på kabellist att dra där det annars skulle bli synlig kabel.

En rolig grej att ta upp är min dators förbrukning.
Efter att jag lagt en hårddisk i vila och slängt ut ett nätverkskort som satt där i onödan så har totalen på datorn minskat lite.
Sänkte ljuset på skärmen en hel del. Jag hade ett bra tag irriterat mig på att det var jobbigt för ögonen att sitta vid datorn och av ren slump så tittade jag på elmätaren jag har i vägguttaget samtidigt som jag fipplade med skärmen. Där sänkte jag med nästan 15W!
Jag går i tankarna att byta CPU i den till en strömsnål variant av AMD Sempron, har i dag en Athlon. Men det sker om jag dyker på någon ruskigt billig en.
Förbrukning när datorn används är just i skrivande stund 109W. Pendlar kring 110W. Då är ADSL-modem, skärm, högtalare (som spelar P3 webbradio) och skrivbordslampan inräknade. Skärmen ligger på ca 20-25W, 5W i standby.
JohanMossfeldt
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 14 aug 2008 13:04
Ort: Hagfors, Värmland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Karro 21 okt 2008 14:29

JohanMossfeldt skrev:Jag går i tankarna att byta CPU i den till en strömsnål variant av AMD Sempron, har i dag en Athlon. Men det sker om jag dyker på någon ruskigt billig en.

Precis vad jag har i min dator. 25W-modellen av Mobile Sempron 3100+ (socket 754). Den är nedvoltad till 0,8V (från 1,075V) i tomgång i 800MHz, då den drar nästan ingenting. Eftersom jag har nedvoltat vid full fart också, så drar den inte ens 25W då.

En annan processor jag har liggande är Geode NX 1750, som i princip är en athlon. Den uppges dra 9W vid 1GHz, 25W vid 1,4GHz, men jag har inget (Socket A) moderkort till den ännu.

Processorerna har jag köpt på tradera. Sådana kommer lite då och då.
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav Karro 23 okt 2008 19:56

Det ligger just nu en 25W AMD-processor på Tradera, för den som är intresserad.
http://www.tradera.com/Mobile_Sempron_2800_till_socket_754-auktion-75777804
Användarvisningsbild
Karro
 
Inlägg: 2210
Blev medlem: 13 maj 2007 08:13
Ort: Västernorrland

Re: Installationsfrågor kring eget elsystem

Inläggav brufen 26 okt 2008 16:34

Undskyld mit danske, jeg er blevet importør, af 2 ATX bundkort fra VIA, de koster henholdsvis €53 og €63 og fragt fra lagerhotel er €12 til Sverige, det er priser uden moms jeg er et Svensk registreret företag. Jeg bruger selv det ene som kan ses på min hjemmeside http://tel4all.dk/blog/?page_id=389 under menu punktet Grøn IT, kan min egen installation ses. Undskyld jeg skriver priserne i Euro, men den Svenske krone er ikke så stabil i øjeblikket. Dette er ikke min primäre företag!

Bundkortet er på 1.5Ghz og processoren er inkl. i prisen, der mangler kun minne og en harddisk. Jeg har selv anskaffet en Samsung 64GB SSD, som i standby har et forbrug på på 1W i sleep mode. Jeg har SSD på prøve fra en kunde, så jeg ved ikke hvad de koster i dag! Jeg er ved at opbygge strömsnåla maskiner, til en kunde, som vil kunne lidt mere end en tynd klient.

Bundkortet skulle bruge 25Watt med den rigtige PSU. Med min gamle PSU viser den et forbrug mellem 45-55Watt, mätet med en ETECH PM300. Jeg har læst at det kan være svært at mäte en Switching Power Supply, så jeg ved ikke hvor rigtig det er?

NB: Dette er ikke en dator, der skal benyttes til tunge grafiske jobs, men som almindelig PC, eller en lille server for en företag. Til det brug er den ekstrem bra.

Jeg har i de sidste 3 år haft en VIA ITX 800Mhz som server. Den gør bare et perfekt job. Den er både mejl,www,DB,print, brandväg og file server for mig. Bundkortet bruger 17W og med harddisk och minne kommer den op på 23W. Jeg brugte en gammel 400Mhz dator før, den brugte 90W.

Min mejladresse står under http://tel4all.dk/blog/?page_id=2, på min blog, hvis nogen skulle være interesseret eller har fråga, man kan også kontakte mig her i forumet.

Jeg håber i tilgiver mig, at jeg reklamere her i forumet.

Problemer med det danska ( http://ordbok.nada.kth.se:8070/ordbog_module/ordbog ) :wink:
brufen
 
Inlägg: 23
Blev medlem: 24 mar 2008 10:15

Nästa

Återgå till Hus med el (on grid)

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron