Timdebitering på gång

Timdebitering på gång

Inläggav m_robban 27 sep 2012 21:26

Från 1 oktober skall även små kunder kunna begära timdebitering för elen utan extra kostnad. Hade själv helt missat detta tills jag såg det i NyTeknik( http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3546074.ece ) häromdagen.

Det öppnar för många roliga tillämpningar för den kreativa hemfixaren. Man kan sätta timer på tvätt och diskmaskin och även uppvärmning med hjälp av ackumulatortank. Med mer och mer vindkraft i näten varierar elpriset mycket. Har läst om till och med negativa elpriser i Danmark och USA.

Största nyttan blir det om det kommer utrustning som kan läsa av priset och anpassa sig efter det. Skulle även bli en stor samhällsnytta då den sista reservkraften som kopplas in vid effekttoppar både är dyr och skitig.

Samtidigt blir det nu uppenbart att nettodebitering är orättvist till fördel för de som har nettodebitering och nackdel för alla andra. Har man två elabbenomang - vilket inte är helt ovanligt på ex gårdar - kan man ha timdebitering på det ena och nettodebitering på det andra. Sen är det bara att låta säkringarna gå varma på natten när priset är lågt och mata in i den andra mätaren. Sen kan man plocka ut när priset är många gånger högre. Även grannar med bra kontakt(notera elskämtet) kan hitta på liknande lösningar.

Men det behöver inte bara vara till nackdel för små elproducenter. Har man vattenkraft med damm kan man släppa på när priset är som högst.
Användarvisningsbild
m_robban
 
Inlägg: 217
Blev medlem: 27 jan 2009 20:32
Ort: Lund

Återgå till Hus med el (on grid)

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron